Heeft de mens unieke hersendelen?

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Heeft de mens unieke hersendelen?

Mensen blijken twee functionele netwerken in hun hersenschors te hebben, die niet terug te vinden zijn bij rhesusapen.


Ongeveer 25 miljoen jaar geleden zijn onze voorouders evolutionair afgescheiden van resusapen. In die tijd zijn er hersengebieden bijgekomen, verloren gegaan of veranderd van functie.


Afbeelding

Resusaap


Wetenschappers hadden al langer het idee dat bepaalde hersendelen uniek zijn bij de mens. Maar sluitend bewijs daarvoor ontbrak. “We hebben bij mensen en resusapen functionele hersenscans gemaakt. In rusttoestand en terwijl ze naar een film kijken: dit om zowel de plaats als de functie van de hersendelen te vergelijken.”


“In rusttoestand heb je altijd verschillende hersengebieden die gelijktijdig actief zijn en zo ‘netwerken’ vormen: je hersenen vertonen activiteit, ook al doe je niks. Het grootste deel van de rustnetwerken bij mensen en apen komt verrassend goed overeen. Maar er zijn er twee uniek bij de mens en eentje uniek bij de aap. Bij het kijken naar een film krijgen die rustnetwerken in de hersenen enorm veel visuele en auditieve informatie te verwerken. De mensspecifieke rustnetwerken reageren hierop totaal anders. Dat betekent dat ze ook een andere functie hebben dan de rustnetwerken bij de aap. Met andere woorden, die unieke hersendelen bij de mens zijn anatomisch afwezig bij de aap en er zijn bij de aap ook geen andere hersengebieden die dezelfde functie uitoefenen. Onze unieke hersengebieden zijn vooral gebieden hoog achteraan en aan de voorkant van de hersenschors die vermoedelijk te maken hebben met mensspecifieke cognitieve capaciteiten, onze intelligentie.”


Wetenschappelijke publicatie:

Dante Mantini, et al.: Evolutionary-Novel Functional Networks in the Human Brain?


Bron:

Universiteit Leuven
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Heeft de mens unieke hersendelen?

Wel mooi om te zien dat juist de 2 gebieden met de meeste 'humane' aspecten ook uniek zijn bij mensen: de prefrontale cortex die leidt tot gedoseerde inhibitie en beschaving zo je wil, en de parietale regio's die zeer belangrijk zijn bij het integreren van de verschillende modaliteiten. Vandaar dat een mens huilt bij het horen van een Bach-chorale en een aap niet.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer