Springen naar inhoud

Biologie werkstuk vergisting.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

antideeltje

    antideeltje


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2013 - 11:22

Hallo allemaal.
Ik ben samen met mijn 2 groepsgenoten begonnen aan ons profielwerkstuk waarin wij kijken bij welke temperaturen en pH waardes het gist het meest productief is. Nu hebben we een simpele opstelling waarin we 1 liter water mengen met 200 gram suiker en 1 gram bakkersgist (dr.oetker). Over de fles doen we een ballon om de gasvorming te bekijken. Tevens meten wij door middel van een hydrometer om de 5 uur de soortelijke zwaartekracht, hoeveelheid suiker (g/l) en potentieel alcohol niveau. Ondanks de redelijke gas productie lijkt de dichtheid van de vloeistof niet snel af te nemen. Nog neemt de hoeveelheid opgelost suiker snel af. echter is het experiment een halve dag geleden gestart. Hebben wij iets belangrijks over het hoofd gezien of is dit slechts een vertraagde start ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kliche

    Kliche


  • >100 berichten
  • 196 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 maart 2013 - 13:15

Hoeveel ruimte denk je dat een mol gas inneemt te opzichte van een mol vloeistof?

#3

antideeltje

    antideeltje


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2013 - 17:07

Een mol gas zal denk ik meer ruimte innemen dan een mol vloeistof.

#4

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 maart 2013 - 18:51

Aangezien er (bio)chemische reactie(s) optreden is stap 1 altijd: schrijf de reactievergelijking(en) uit.

Dan zie hoeveel (mol, gram, liter) producten ontstaan uit een bepaalde hoeveel (mol, gram) glucose.

Over de fles doen we een ballon om de gasvorming te bekijken.

Bekijken is leuk, als als je niet meet hoeveel CO2 er ontstaan is weet je nog niks.

Tevens meten wij door middel van een hydrometer om de 5 uur de soortelijke zwaartekracht, hoeveelheid suiker (g/l) en potentieel alcohol niveau. Ondanks de redelijke gas productie lijkt de dichtheid van de vloeistof niet snel af te nemen. Nog neemt de hoeveelheid opgelost suiker snel af.

Wat zijn je meetgegevens?
Meet je ook de verandering van de pH ?
Hydrogen economy is a Hype.

#5

Kliche

    Kliche


  • >100 berichten
  • 196 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 maart 2013 - 18:55

Wat is dan precies de vraag?

De hoeveelheid vloeistof lijkt minimaal af te nemen t.o.v. de gasproductie door verschil in volume per mol. Het verbruik van suiker is te verklaren aan de hand van dat gist anaeroob suiker verbruikt en ethanol en koolzuur produceert.

#6

antideeltje

    antideeltje


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2013 - 10:17

Mijn eigenlijke vraag is waarom de dichtheid van mijn vloeistof niet afneemt terwijl dit wel zou moeten gebeuren.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures