Pagina 1 van 1

Molaire extinctie coefficient

Geplaatst: di 12 mar 2013, 18:47
door VeraB
Hoi!

We zijn met scheikunde bezig met een proef waarbij we een digitale camera als colorimeter gebruiken. We hebben patat in een oplossing gedaan, en ook 5 oplossingen met zetmeel in de oplossing gemaakt. Nu willen we de concentratie zetmeel van het patatjes mengsel bepalen met behulp van de wet van Lambert-Beer. (E=e*c*d) De E kunnen we wel berekenen, maar hoe komen we aan de molaire extinctie coëfficiënt van zetmeel?

Alvast bedankt!

Re: Molaire extinctie coefficient

Geplaatst: di 12 mar 2013, 18:55
door Typhoner
waarvoor denk je dat je de vijf oplossingen van zuiver zetmeel kan gebruiken?

Re: Molaire extinctie coefficient

Geplaatst: di 12 mar 2013, 19:00
door VeraB
Ja maar wij hebben het tot 1,25 g/l. En de patatjes oplossing is nog minder. Daarom wilden we lambert-beer gebruiken om het nauwkeuriger te berekenen.

Re: Molaire extinctie coefficient

Geplaatst: di 12 mar 2013, 19:10
door Typhoner
een ijklijn is altijd nauwkeuriger. Zolang de te meten oplossing maar tussen de uitersten van de referentie-oplossingen zit. Of begrijp ik je verkeerd?

Re: Molaire extinctie coefficient

Geplaatst: di 12 mar 2013, 19:16
door VeraB
De oplossing zit nu tussen de 1,25 g/l en de blanco (0 g/l). Zit de concentratie dan gewoon rond de 0,75?

Re: Molaire extinctie coefficient

Geplaatst: di 12 mar 2013, 19:25
door Typhoner
de procedure is om een ijklijn te maken door de (gekende) concentraties van de referentie-oplossingen uit te zetten t.o.v. van hun absorbanties. De resulterende rechte A = m*conc. + b kan je gebruiken om uit de absorbantie van de onbekende de concentratie te berekenen

Re: Molaire extinctie coefficient

Geplaatst: di 12 mar 2013, 19:33
door VeraB
Oke, dankjewel!