Uw haar is van hetzelfde eiwit als de zuignap van een kikker

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Uw haar is van hetzelfde eiwit als de zuignap van een kikker

Een team biologen heeft een onverwachte gelijkenis gevonden tussen zuignappen van kikkers en de haren van zoogdieren.


Haren van mensen en andere zoogdieren zijn opgebouwd uit verscheidene eiwitten, keratines genaamd. Dit soort keratines worden ook gevonden in hoeven van paarden en nagels van mensen. Keratines bestaan ook bij andere dieren, maar die zijn evolutief verschillend, en dus minder nauw verwant aan die van haren bij zoogdieren.


Afbeelding


Wetenschappers onderzochten de genen die betrokken zijn bij de vorming van zuignappen bij kikkers. De onderzoekers toonden aan dat de genen die de zuignappen van kikkers bepalen, dezelfde zijn als degene die de haren bij mensen maken. De onderzoekers vonden vijf keratines die belangrijk zijn voor de structuur van de zuignap, maar eveneens voor de vorming van menselijk haar.

Dit is opmerkelijk omdat in de evolutie het ontstaan van nieuwe structuren, zoals zuignappen, vaak gepaard gaat met het ontstaan of uitdrukken van nieuwe genen, andere keratines dus. Verrassend genoeg bleek dat hier niet het geval, en zijn de keratines in de zuignap zeer gelijkaardig aan die van onze haren.


Wetenschappelijke publicatie:

Wim Vandebergh, et al.: Recurrent functional divergence of early tetrapod keratins in amphibian toe pads and mammalian hair


Bron:

Vrije Universiteit Brussel
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer