foto-elektrisch effect

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 246

foto-elektrisch effect

Hallo,

Is er eigenlijk een verband en zoja welke tussen foto-elektrisch effect en de ionizatienergie van atomen? Want kun je eigenlijk het vrijkomen van de elektronen in een metaal door bestraling met licht niet zien als ionizeren van de atomen in de buitenste laag van het metaal? Wie kan hier wat meer over vertellen?

Alvast dank

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: foto-elektrisch effect

AItt schreef: zo 24 mar 2013, 19:32
Is er eigenlijk een verband en zoja welke tussen foto-elektrisch effect en de ionizatienergie van atomen?
het is een ionisatie-energie, maar niet van een los atoom, maar van het "bulk" metaal. De elektronische structuur van het metaal als geheel verschilt van die van de losse atomen.

edit: typo
This is weird as hell. I approve.

Berichten: 246

Re: foto-elektrisch effect

http://nl.wikipedia....erende_straling

Om een atoom te kunnen ioniseren, moeten de materiële deeltjes of fotonen van de straling een voldoende hoge energie hebben. Een grote hoeveelheid deeltjes van lage energie heeft geen effect. Voor een foton is de energie

Afbeelding

Wu: uittreed-arbeid (J)

h: constante van Planck (6,62607 10−34 Js)

fgrens: de grensfrequentie (Hz)

Is de frequentie van de deeltjes nog groter, dan komt er dank zij de wet van behoud van energie energie voor in de vorm van kinetische energie (bewegingsenergie). De hoeveelheid kinetische energie is:

Afbeelding



Hoezo wordt hier gesproken dat je ook bij losse atomen dit formule kunt gebruiken? Ik dacht dat je dit alleen bij het fotoelektrisch effect(dus bij metalen) moest gebruiken.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: foto-elektrisch effect

je kan ook atomen/moleculen ioniseren met fotonen (waar komt anders te term ioniserend straling vandaan), maar de golflengte verschilt van die voor de bulkmetalen (waar het PES toch eerder op wijst).
This is weird as hell. I approve.

Berichten: 246

Re: foto-elektrisch effect

Ok dus ionizeren van een los atoom/molecuul door een foton is in feite hetzelfde proces als fotoelektrisch effect, waarin atomen aan de buitenkant van een bulkmetaal worden geionizeerd. Het enige verschil is de golflengte omdat in de bulkmetaal de energieniveau anders is.

En de formules die in mijn boek alleen bij het fotoelektrisch effect worden gebruikAfbeelding Afbeelding zou je in principe ook bij losse atomen kunnen toepassen, alleen dan met andere f-grens?

Klopt dit?

Reageer