moleculaire massa DNA RNA

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 49

moleculaire massa DNA RNA

Heb een paar dagen geleden mijn nichtje geholpen met haar huiswerk biologie. Het verschil tussen DNA en RNA (op zich simpel!) en plots stond er de vraag:

Is de moleculaire massa van RNA moleculen kleiner als deze van DNA moleculen?

In principe heeft het dezelfde bouwstenen met als enige verschil thymine uracil wordt. uracil en thymine hebben quasi dezelfde moleculaire massa. Dus het antwoord was toch wel degelijk neen?

Of moest er rekening mee gehouden worden dat DNA dubbelstrengig is en daardoor +/- dubbele moleculaire massa gaat bezitten tov RNAmoleculen of bedoelde ze effectief van enkel qua basisbouwstenen.

Wat denken jullie? Zou niet willen dat ik dat kind foute informatie heb meegegeven...

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: moleculaire massa DNA RNA

Voor de individuele basen zal het inderdaad niks uitmaken. Echter het gaat hier over DNA en RNA moleculen. Doordat RNA enkelstrengs is en DNA dubbelstrengs zal per base(paar) RNA een lagere massa hebben. Daar komt nog eens bij dat gemiddeld genomen een streng RNA kleiner is dan die van DNA.

Het is mogelijk dat je een RNA molecuul vindt dat zwaarder is dan een DNA molecuul, maar door de bocht genomen zal DNA een hogere massa hebben.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: moleculaire massa DNA RNA

De vraag is wat onduidelijk gesteld.

Belangrijk is ook dat RNA ribose draagt i.p.v. deoxyribose bij DNA. Per nucleotide ligt het moleculair gewicht van RNA dus 17 g/mol hoger dan bij DNA.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Reageer