Kliche schreef: ↑do 11 apr 2013, 19:41
Het type speeksel / vocht dat wordt uitgescheiden is afhankelijk van uit welk soort speekselklier het wordt uitgescheiden. Sereus zijnde uit sereuze compartimenten / cellen, muceus zijnde uit muceuse compartimenten / cellen. Als je bekijkt hoe moedermelk de uitscheiding van linguale lipasen in de mond in speeksel stimuleert, en met name uit welke klieren dit dan komt, dan heb je het antwoord.
Ja, ik weet dat sereus- en musceus speeksel van verschillende 'bronnen' afkomstig zijn. En het is dus juist m'n vraag hoe het met de linguale lipase zit, omdat ik tot nu toe nergens heb kunnen vinden uit welke speekselklier deze afkomstig is...en dus ook niet weer of de linguale lipase zich bevindt in sereus- of musceus speeksel.
Ik leg de link even niet tussen muceus speeksel en vet?
Linguale lipase is een vetsplitsend enzym, dus keek ik of de functie van musceus of sereus speeksel daarbij paste. Aangezien sereus speeksel zetmeel aanpakt (in medische fysiologie werd ter voorbeeld over beschuit gesproken) en vlees als voorbeeld bij musceus speeksel stond, dacht ik te denken dat musceus speeksel zich meer richt op vetten en eiwitten. Aangezien melk met name uit die laatste twee groepen bestaat, was mijn veronderstelling dus dat musceus speeksel meer samenhangt met vetten en mogelijk de linguale lipase.
Kliche schreef: ↑do 11 apr 2013, 23:54
Of om het makkelijk te beredeneren; welk van de twee soorten speeksels zal het makkelijkst doordringen
in voedsel?
De waterrijke secretie, dus het sereuze speeksel. Maar ik zie nu even niet waar je heen wilt met deze vraag.
Maar als we dan nog makkelijker kunnen doen: linguale lipase heeft qua naam iets gemeen met de glandula sublingualis...die zowel sereus- als musceus speeksel secreteert, komt de linguale lipase daarom dan niet gewoon in beide speekselvormen voor...of is dat wel erg simpel gedacht?