Springen naar inhoud

omestering versus verzeping


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Sitatunga

    Sitatunga


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 mei 2013 - 22:47

De vraag is waarom men een omesteringsreactie bekomt wanneer triglyceride behandeld wordt met KOH oppgelost in methanol, tewijl men een verzeping bekomt wanneer KOH opgelost is in ethanol. Nu vraag ik mij af waarom bij een verzeping de KOH opgelost moet worden in ethanol. Is de OH- afkomstig van KOH niet voldoende?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 mei 2013 - 08:31

Om met het laatste te beginnen: Het is in ieder geval niet voldoende reactief. KOH lost niet op in vetten, en zal dus als brokjes aanwezig zijn. Van die brokjes kan alleen het oppervlak reageren, en dan nog moeizaam. Het grootste deel reageert dus helemaal niet.

Als je het oplost heb je ineens veel meer OH- ionen beschikbaar voor je reactie.

Met betrekking tot omestering/verzeping: Dit hangt af van de hoeveelheid OH- die je hebt. In kleine hoeveelheden zal het optreden als katalysator voor de omesteringsreactie. In grote hoeveelheden (meer dan 1 equivalent) zal de verzepingsreactie dominant zijn.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Sitatunga

    Sitatunga


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2013 - 21:42

maar methanol en ethanol hebben beide toch evenveel OH-? is er dan wel een verschil tussen de twee oplossingen?

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 mei 2013 - 08:40

Staar je daar niet blind op, het gaat om de relatieve polariteiten tussen de oplosmiddelen. Een ethylstaart is nu eenmaal apolairder (en ook groter) dan een methylstaart.

#5

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 mei 2013 - 11:24

maar methanol en ethanol hebben beide toch evenveel OH-? is er dan wel een verschil tussen de twee oplossingen?


Methanol en ethanol hebben helemaal geen OH-. Ze hebben OH groepen, maar die zijn niet negatief geladen en treden ook niet op als base.

Nogmaals: Bij een verzeping treedt OH- op als reactant. De reactie is

R-CO-OR' + OH- rightarrow RCOO- + R'OH

Ethanol of methanol of wat je dan ook hebt treedt daarbij op als oplosmiddel.

Bij een omestering treedt OH- op als katalysator. De alcohol die je hebt treedt op als reactant.

Het verschil tussen beide reacties is de hoeveelheid OH- die je toevoegt. Bij een omestering is die hoeveelheid in verhouding erg klein: je voegt (veel) minder dan 1 equivalent toe.

In beide gevallen is dat OH- afkomstig van KOH (of een ander hydroxide, kan ook NaOH of LiOH zijn). En in beide gevallen is het nodig dat het OH- aanwezig is in opgeloste toestand. Het verschil zit hem niet in de alcohol die gebruikt wordt. Je kunt een verzeping doen in methanol en een omestering in ethanol.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#6

Sitatunga

    Sitatunga


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 mei 2013 - 14:49

oke bedankt!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures