Cafeïne in combinatie met creatine

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 30

Cafe

Goedemorgen,

Is het mogelijk om cafeïne en creatine te combineren en van beiden het positieve effect te krijgen? Moet de patiënt dan extra veel water drinken zodat het weefsel meer beschikbaar heeft? Cafeïne lijkt namelijk een diuretisch effect te hebben.

Met vriendelijke groet

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Cafe

Waaruit blijkt caffeïne een diuretisch effect te hebbben?

Deze discussie was een tijdje geleden gaande

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/182878-is-koffie-vochtafdrijvend/

Gebruikersavatar
Berichten: 30

Re: Cafe

Bedankt voor de reactie.

Het lijkt erop dat cafeïne wel vochtafdrijvend werkt maar dat het water in koffie de kleine concentratie teniet doet.

Berichten: 12

Re: Cafe

Doel je op pure cafeïne supplementatie (bijvoorbeeld in pil- of poedervorm) of in de vorm van een natuurlijk voedingsproduct (koffie/thee)?

Dit zou in theorie natuurlijk een verschil kunnen maken qua diuretisch effect. Cafeïne-inname in de vorm van koffie of thee wordt namelijk vergezeld met redelijk wat vocht, en wellicht ook andere bioactieve stoffen die het diuretische effect van cafeïne opheffen. Zoals eerder aangegeven lijkt koffie en thee consumptie geen diuretisch effect te vertonen.

Nadat we dit hebben vastgesteld, kunnen we kijken of er verder nog relevante wetenschappelijke literatuur beschikbaar is. En inderdaad, toevallig is er rond de eeuwwisseling wat inleidend onderzoek gedaan naar de effecten van creatine + cafeïne supplementatie. PMID: 8929583 concludeert bijvoorbeeld dat hoewel cafeïne+creatine versus creatine supplementatie resulteert in dezelfde toename van fosfocreatine in de spier, het ergogene effect volledig teniet wordt gedaan door cafeïne. Een vervolgstudie van dezelfde onderzoeksgroep concludeert ongeveer hetzelfde (PMID: 11796658).

Nu zitten er nogal wat haken en ogen aan deze studies. Ik stel bijvoorbeeld grote vraagtekens bij het studiedesign en de praktische relevantie van de gekozen trainingsprotocollen. Verder heb ik in de praktijk nog nooit gehoord dat de ergogene effecten van creatine tenietgedaan worden door cafeïne supplementatie.

Maar goed, zolang er niet meer relevant(!) onderzoek wordt gedaan, blijft het een beetje leunen op anekdotisch ''bewijs'' en persoonlijke ervaring.

Gebruikersavatar
Berichten: 30

Re: Cafe

Bedankt voor de reactie. Een duidelijke samenvatting van de actuele discussie.

Ik doelde inderdaad op pure cafeïne

Reageer