aseksuele evolutie

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

aseksuele evolutie

De schimmel Verticillium slaagt er in bij honderden plantensoorten de verwelkingsziekte te veroorzaken. Het lukt planten niet de aanval van de schimmel af te slaan. Hoe doet die schimmel dat? Schimmels die zich geslachtelijk voortplanten komen elke generatie met nieuwe varianten die de plantafweer zouden kunnen omzeilen. Zo niet Verticillium, die zich aseksueel vermenigvuldigt.


Afbeelding


Weinig variatie in genenpakket

Het onderzoeksteam bekeek het genoom (het totale DNA) van verschillende stammen van de Verticillium-schimmel. Het DNA bleek zeer homoloog. Van de 33 miljoen baseparen (megabaseparen, Mb) van het genoom bleken er 32 miljoen vrijwel identiek. Echter, de lengte van de chromosomen van deze stammen bleek compleet verschillend. Ook de inhoud per chromosoom bleek sterk te verschillen, alsof de chromosomen van de ene stam in stukken waren gehakt en willekeurig weer aan elkaar waren geplakt om opnieuw hetzelfde aantal chromosomen te maken.


Onherkenbaar na husselen genen

Verticillium mag dan aseksueel zijn, de schimmel weet de wedloop met de gastheer goed aan te kunnen. “Dus moet er een alternatief systeem zijn”, concludeerden de onderzoekers . “Dat systeem is er gekomen middels het door elkaar husselen van het eigen DNA. In de knip-en-plak-plaatsen komen onnauwkeurigheden voor waardoor stukjes DNA verdubbeld worden, en ook andere variatie op kan treden, zoals het opnemen van vreemd DNA. Een vorm van natuurlijke genetische modificatie.” Het husselen van het eigen DNA op deze wijze is niet eerder waargenomen.


Bron / lees meer:

Universiteit Wageningen


Wetenschappelijke publicatie:

Ronnie de Jonge, et al.: Extensive chromosomal reshuffling drives evolution of virulence in an asexual pathogen.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer