NH3 verwijderen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 32

NH3 verwijderen

Stel dat je een waterstroom hebt waar metaalionen inzitten en NH3

(bij een pH=4).

De vraag is hoe je deze ionen zo volledig mogelijk kan doen neerslaan.

Hierbij moet je eerst NH3 verwijderen want dit is een complexvormer en dit zal je oplosbaarheid verhogen ipv verlagen.

Maar hoe verwijder je die NH3 eerst?

Door luchtextractie gaat niet goed gaan, want NH3 is bij lage pH vooral NH4+ en dat is polair en zal niet goed in de apolaire strippingsdamp oplossen. Luchtextractie met NH3 vooral bij pH>11.

Bovendien moet je nadien best de pH opvoeren, want de meeste metaaloxiden (stel bv Cu) hebben een minimale oplosbaarheid rond een pH van 8.

Is het misschien als volgt: waterstroom veel NaOH bij doen, hierdoor is er vooral NH3 ipv NH4+, dan kan je via luchtextractie NH3 verwijderen want de pH is dan voldoende hoog. Maar er treedt al wel een beetje neerslag vorming op met Cu ionen, kan je dan nog wel luchtextractie doen?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: NH3 verwijderen

Jammer dat je geen reactie van anderen krijgt, ik denk dat dit een heel specialistisch onderwerp is. Het klinkt niet als experiment, maar als een proces wat je op experimentele schaal moet gaan uitvoeren. Heb je hier literatuur over gezocht?

Waarom denk je dat het een probleem is als er hydroxidezouten neerslaan? Was dat niet uiteindelijk je doel? Het lijkt me niet dat dit de luchtextractie van ammoniak in de weg zal zitten. Wat ga je met de luchtstroom doen? En met de neerslagen en het gezuiverde, maar zeer alkalische, water?

Reageer