Je haar vertelt hoeveel frisdrank je drinkt

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Je haar vertelt hoeveel frisdrank je drinkt

Door het aminozuur alanine uit het eiwit in menselijk haar te analyseren, is het mogelijk om de suikerconsumptie van iemand vast te stellen.


Uit de koolstofisotopenverhouding van alanine kun je aflezen hoeveel suiker iemand dagelijks binnenkrijgt. En die meetwaarde is een stuk betrouwbaarder dan de antwoorden die je krijgt als je het de mensen vraagt, schrijven onderzoekers van de universiteit van Alaska in het Journal of Nutrition. Hun ‘biomarker’ is vooral geschikt om de werkelijke (over)consumptie te achterhalen van suikerhoudende frisdranken, beweren ze. Helaas werkt deze truc alleen in landen waar men mais- of rietsuiker gebruiken om frisdranken te zoeten. Dus niet in Europa, waar vooral bietsuiker wordt gebruikt, maar wel in de VS.


De reden waarom dit werkt voor mais en suikerriet is dat deze zowat de enige C4-planten in de menselijke voedselketen zijn. De manier waarop koolstof tijdens de fotosynthese wordt vastgelegd in suikers, is bij die C4-planten anders dan bij de veel meer voorkomende C3-planten. Een van de bijwerkingen is een afwijkende verhouding tussen koolstof-12 en koolstof-13 in die suikers. Bij de chemische reacties in C4-planten is het iets zwaardere 13C duidelijk in het voordeel.


Het volgende punt is dat het menselijk lichaam voor de productie van alanine, een niet-essentieel aminozuur, bij voorkeur glucose gebruikt. En de klapper is dat die alanine wordt ingebouwd in eiwitten die heel lang meegaan. Isoleer alanine uit een plukje menselijk haar, bepaal de 13C/12C verhouding, en je hebt een indruk van de suikerconsumptie van de afgelopen paar maanden. Dit in tegenstelling tot bloed- en urinemonsters die nooit meer dan een momentopname zijn.


Lees verder


Zoals te zien op C2W


Publicatie:

K. Choy et al. The Carbon Isotope Ratio of Alanine in Red Blood Cells Is a New Candidate Biomarker of Sugar-Sweetened Beverage Intake. J. Nutr. 2013, 143, 878-884, DOI: 10.3945/jn.112.172999
This is weird as hell. I approve.

Reageer