Nabije ster heeft drie planeten in de leefbare zone

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Nabije ster heeft drie planeten in de leefbare zone

Een team van astronomen heeft ontdekt dat het planetenstelsel van de ster Gliese 667C minstens zes, mogelijk zeven planeten telt. Maar liefst drie van deze planeten zijn ‘superaardes’ die zich in de zone rond de ster bevinden waar vloeibaar water en eventueel ook leven kan bestaan.


Gliese 667C is een ster die iets meer weegt dan een derde zonsmassa. Gliese 667C staat op een afstand van slechts 22 lichtjaar in het sterrenbeeld Schorpioen.


Afbeelding


Eerdere onderzoeken hadden al laten zien dat er drie planeten rond Gliese 667C draaien, waarvan één in de leefbare zone. Nu heeft een team van astronomen het stelsel opnieuw onderzocht. Ze hebben aanwijzingen gevonden dat er mogelijk zeven planeten om de ster cirkelen. Drie van deze planeten blijken superaardes te zijn, die zich binnen de leefbare zone van de ster bevinden, de smalle gordel rond de ster waar, onder de juiste omstandigheden, vloeibaar water aanwezig kan zijn.


Bron / lees meer:

ESO


Wetenschappelijke publicatie:

Guillem Anglada-Escud, et al.: A dynamically-packed planetary system around GJ 667C with three super-Earths in its habitable zone
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Berichten: 817

Re: Nabije ster heeft drie planeten in de leefbare zone

Ik vind het ergens verassend dat zulk een 'nabije' ster pas recent beter onderzocht werd. Een toename met 2 superaardes op deze korte afstand is voor toekomstig onderzoek naar superaardes waarschijnlijk ook een hele meevaller :) Wie weet wat er nog allemaal schuilt in die sterrenbeelden...


De wiki link verwijst naar 16 superaardes in 2011. Heeft iemand een idee hoe veel er ondertussen al zijn?


Edit: http://en.wikipedia.org/wiki/Super-Earth#More_notable_super-Earth_discoveries_by_year

E
ngelstalige wikipedia ter hulp :)
"Beep...beep...beep...beep"

~Sputnik I

Berichten: 12.262

Re: Nabije ster heeft drie planeten in de leefbare zone

Waarschijnlijk waren voorgaande telescopen niet goed genoeg om deze planeten waar te nemen, vandaar dat ze nu pas ontdekt worden met bijv de Kepler telescoop.


Met zo'n telescoop is het nauwelijks mogelijk vanaf 20 lichtjaar de aarde rond de zon te zien, zelfs als je er precies goed voor zit. Dat is ook de reden dat ontdekte exoplaneten in het algemeen groot zijn - kleinere kunnen er best zijn, maar die kunnen we nog niet goed in beeld brengen.


Interessant is in ieder geval wel de regelmatige ontdekking van exoplaneten, waarvan sommige in de buurt van de aarde komen (maar voor ons niet leefbaar zijn ivm grote zwaartekracht). Het toont in ieder geval aan dat aard-achtige planeten waarschijnlijk niet zeldzaam zijn, en daarmee ook de kans om leven buiten het zonnestelsel te vinden.


Wellicht is het een moment om een actief communicatieprogramma te her-overwegen: naar alle nabije sterren die waarschijnlijk planeten hebben een krachtig signaal sturen om te laten horen dat we er zijn, en dan maar wachten over er over een paar tiental jaar antwoord komt.


Tegenstanders zullen opperen dat dat antwoord mogelijk een invasievloot is, maar ik geloof daar niet zo heel erg in: Als ze daar technisch toe in staat zijn kunnen ze ons ook wel zien als we niet actief contact opnemen.
Victory through technology

Reageer