Springen naar inhoud

Werking van de maaguitgang op de PH in de Twaalfvingeriggedarm ?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Gelukkoos

    Gelukkoos


  • >250 berichten
  • 443 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juli 2013 - 20:56

Onderaan volgende link lees je dat als de PH in de Twaalfvingeriggedarm (Duodenum), 7 a 8 is de maaguitgang of Pylorus zich even opend.
Mijn vraag is hoe zulks een kringspier zich laat beïnvloeden door de PH aan één kant ervan (de kant van het Duodenum) ?
En als je maag leeg is blijft de Pylorus dan constant open ?
Link : http://www.pathofysi...atomie/de-maag/

Veranderd door Gelukkoos, 15 juli 2013 - 20:57

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Redox

    Redox


  • >25 berichten
  • 55 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juli 2013 - 20:52

De lage pH van de zure chymus prikkelt pH-sensoren in de wand van het duodenum. Dit veroorzaakt de vrijstelling van het hormoon secretine dat de spierspanning van de pylorussfincter verhoogt. Sensorische en borstelzoomcellen in de wand van de duodenum, reflexen van het duodenum naar de maag (enterogastrische reflexen) en hormonen (zoals secretine, gastrine,...) regelen de maaglediging. De pylorus is daarbij meestal iets geopend. Hij trekt samen onder andere bij een verlaagde (zuurdere) pH. mvg
Alles is altijd overal tegelijkertijd.
Onbezonnen respect voor gezag is de grootste vijand van wijsheid.

#3

egos

    egos


  • >100 berichten
  • 180 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2013 - 15:39

Het zure voedsel in de maag heeft een pH waarde van 2. Wanneer dit in het duodenum komt, sluit de pylorus reflexmatig en het hormoon secretine wordt afgegeven aan het bloed. Dit secretine stimuleert de pancreas tot het produceren van alvleessap. Hierin zit naast water en slijm, de spijsverteringsenzymen voor koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook natriumbicarbonaat. Deze stof is basisch. Het sap wordt aan het duodenum afgegeven en het natriumbicarbonaat maakt de zure voedselbrok neutraal (pH 2 + Ph 14 = pH 16 : 2 = pH 8 ).
Nu de voedselbrok neutraal is geworden in het duodenum opent de pylorus reflexmatig, tot de volgende zure voedselbrok zich weer aandient.
Wanneer men last krijgt van maagzuurbranden, doordat er teveel vlees is geconsumeerd helpen rennies. In een rennie zit ook natriumbicarbonaat. Omdat een rennie oraal wordt ingenomen, wordt de zure voedselbrok reeds in de maag neutraal gemaakt. Wanneer het neutrale voedsel vervolgens in de 12-vingerige darm komt, blijft de pylorus open staan, zodat het voedsel sneller de maag verlaat en het zuurbranden vermindert.

Veranderd door egos, 17 oktober 2013 - 15:52


#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 november 2013 - 19:05

@egos, je mag pH niet zo middelen! De "p" van pH staat voor een logaritmische bewerking, en concentraties na een logaritme mag je niet meer bij elkaar optellen.

#5

egos

    egos


  • >100 berichten
  • 180 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 november 2013 - 19:56

Oké, maar voor de begripsvorming is het wellicht duidelijk. De zure chymus wordt in ieder geval neutraal.
In ieder geval bedankt voor jouw correctie!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures