Nieuwe levensvorm ontdekt

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Nieuwe levensvorm ontdekt

Wetenschappers hebben twee supervirussen gevonden. De ene in Chili en de andere in een meertje in Australië.

Afbeelding

Beide virussen hebben een omvang van 1 bij 0,5 micrometer, zodat ze met een gewone lichtmicroscoop te zien zijn. Ze zijn groter dan veel bacteriën en zelfs groter dan sommige eukaryote cellen. Door dit formaat dacht men eerst dat het om een bacterie ging in plaats van een virus. Toch bleek al snel dat ‘de onbekende levensvormen’, zoals het team ze noemde, niet in staat zijn zich zelfstandig te repliceren, dus moesten het virussen zijn.

De Chileense variant werd eerst ontdekt. Het team zag dat deze, vermeende bacterie, amoebes parasiteerde. Nadat het team ontdekte dat het ging om een virus, analyseerde men het genoom. Het bevat 2556 eiwitcoderende sequenties. Bij de later gevonden Australische variant gaat het om 1502 sequenties. Het bijzondere van het genoom van beide virussen, is dat slechts 7 procent van de sequentie terug te vinden is in databases van genen. Wat alle andere genen doen is nog volledig onbekend.

Bron, lees meer:

C2W

Wetenschappelijke publicatie:

Nadège Philipp, et al.: Pandoraviruses: Amoeba Viruses with Genomes Up to 2.5 Mb Reaching That of Parasitic Eukaryotes
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 52

Re: Nieuwe levensvorm ontdekt

slechts 7 procent van de sequentie


Wijst dat dus op een zeer vroege afsplitsing ? Zijn daar rekenmodellen voor ?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Nieuwe levensvorm ontdekt

Meestal wordt voor een datering van de splitsing een gen gebruikt dat in de twee soorten voorkomt, en waarvan dan wordt gekeken hoeveel er in die sequentie is veranderd. Als je dat in een context ziet van veel andere soorten en aanneemt dat de variaties met een vaste snelheid ontstaan kun je de variatie als een soort klok zien.

Voor deze virussen zou dat moeilijk worden, omdat er weinig context is om de variatie te kunnen vaststellen, en men bovendien nog weinig idee zal hebben over mutatiesnelheid.

Er wordt door sommigen gezegd dat deze virussen een "vierde tak" aan de boom van het leven zijn, naast de eukarioten, prokarioten en archaea. Dit zou erop kunnen duiden dat er ooit nog meer oertakken zijn geweest, die misschien al helemaal zijn uitgestorven.

Deze ontdekking benadrukt het risico dat we op dit ogenblik hebben bij het inventariseren van levensvormen: je ziet alleen waarnaar je zoekt; als er onverwachte takken zijn kun je daar zomaar langs heen kijken!

Reageer