trillen van atomen

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 336

trillen van atomen

Hallo,

Een vraagje. Van waar onstaat de trilling van atomen (frequentie)?
one day you will know

Berichten: 1.617

Re: trillen van atomen

Atomen in een molecuul of in een rooster worden door hun omgeving naar een evenwichtstoestand getrokken, dit is (voornamelijk) elektromagnetische kracht. Het evenwicht is de de plaats in de ruimte waar het deeltje de laagste energie heeft.

Als ze een beetje uit die evenwichtstoestand raken, trillen ze. Bij een hogere temperatuur hebben ze meer energie en trillen ze harder. Als je een stof verhit, nemen de trillingen toe en de trillingen worden doorgegeven door de deeltjes in de stof, warmtegeleiding.

Een trilling van een deeltje rond een evenwichtstoestand kun je je inbeelden als een balletje dat wrijvingsloos beweegt in een kuiltje onder de invloed van de zwaartekracht - maar dan in drie dimensies.

Als de energie hoog wordt, kunnen de moleculen ontsnappen; de deeltjes zijn niet langer plaatsgebonden en de stof smelt (het balletje vliegt over de top van het kuiltje heen in de analogie).

De frequentie heeft te maken met de massa (grote massa, lage frequentie) en de grootte van de krachten (grote krachten, hoge frequentie) vergelijk het met de trilling van een massa-veer systeem.

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: trillen van atomen

Dank je wel.

De kleinere deeltjes van een atoom zoals protonen en neutronen doen dit niet?
one day you will know

Berichten: 1.617

Re: trillen van atomen

Jazeker bewegen de kerndeeltjes, alleen binnen de kern. De atoomkern is extreem klein ten opzichte van het atoom, 20.000 keer zo klein http://nl.wikipedia.org/wiki/Atoom. Binnen de kern werken weer andere krachten: de sterke kernkracht overheerst de elektromagnetische kracht.

Deze sterke kernkracht trekt de kerndeeltjes aan en op extreem kleine afstanden (ordegrootte 10-16m) stoten zij elkaar af. Het piepkleine "kuiltje" waarin de kerndeeltjes bewegen wordt beschreven door de Yukawa potentiaal http://nl.wikipedia.org/wiki/Yukawa-potentiaal. De snelheden van kerndeeltjes kan meer dan 100.000 km/s zijn http://www.nikhef.nl/pub/pr/AmPS.html da's nogal hard, zeker op een schaal in de orde van 10-15m...

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: trillen van atomen

Goed dank je wel. Waar ik eigenlijk naartoe wil is dat atomen bij zeer hoge snelheid minder(?) trillen, zij zijn onder invloed van RT het bewijs is de atoomklok.

De kerndeeltjes reageren niet op zeer hoge snelheid(lichtsnelheid)?
one day you will know

Berichten: 1.617

Re: trillen van atomen

Bij zeer hoge snelheid (ten opzichte van wat eigenlijk) gebeurt er precies hetzelfde. Atomen trillen even snel - volgens het atoom zelf dan. Het punt is dat je met die atomen mee moet bewegen om dat precies waar te nemen. Zie het eerste postulaat van de speciale RT: http://nl.wikipedia.org/wiki/Relativiteitstheorie

Als je snel beweegt ten opzichte van de atoomklok dan trillen de atomen volgens jou trager dan volgens het atoom en de klok tikt trager dan volgens de klok zelf. Maar dat is niets bijzonders want het atoom bevindt zich in een coördinatenstelsel van de ruimtetijd die niet op de klassieke manier is om te schrijven in die van jouw stelsel.

Klassieke manier: zie Galilei transformatie (ruimte en tijd)

SRT manier: zie Lorentz transformatie (ruimtetijd)

Berichten: 651

Re: trillen van atomen

Als een cesium atoom door een maser wordt bestraald dan krijgt hij een trilling van 9 miljoen. Maar in hoeverre zijn die trillingen dan elektronen die naar een hogere baan gaan? Maw zijn die trillingen iets anders dan de frequentie?

Reageer