Springen naar inhoud

verband tussen zuurtegraad en structuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Jordy123456789

    Jordy123456789


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2013 - 17:42

Rangschik mieren-, azijn-, en propionzuur volgens dalende zuurtegraad en verklaar waarom?

Ik weet dat je hiervoor naar de structuurformule moet kijken, maar weet het niet exact. Bovendien moet ik bij een volgende vraag de pKa van deze 3 verbindingen bij benadering bepalen. Ik weet echter totaal niet hoe ik daaraan moet beginnen...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 augustus 2013 - 18:13

Wat valt je op aan de structuur van die 3 stoffen?

#3

TimG

    TimG


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2013 - 19:46

Om je wat op weg te helpen in verband met de structuur van de zuren:

MierenzuurAzijnzuurPropionzuur
Geplaatste afbeeldingGeplaatste afbeeldingGeplaatste afbeelding

De zuurtegraad (ofwel pH) is een maat voor hoe makkelijk een molecule een proton (in de traditionele zin dus een H+-ion) wil afgeven.
Om ze te rangschikken, zal je dus (zoals Fuzzwood aanhaalde) moeten kijken naar de structuur en zo bepalen welke molecule het liefst een H+-ion zal laten gaan.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures