etheenoxide

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 17

etheenoxide

Wrm is etheenoxide een zeer reactief en explosief gas? Is dit omdat er veel zuurstofatomen aankunnen? Kan iemand mij een fatsoenlijke, begrijpelijke uitleg bieden?

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: etheenoxide

Als je naar de structuur van ethyleenoxide kijkt:

Afbeelding

Dan zie je dat de atomen worden "gedwongen" om een bindingshoek van 60 graden te maken. Dit is véél kleiner dan de hoek die ze het liefste maken (ca. 109 graden). Als je de bindingen als stokjes ziet moet je ze een flink eind buigen om zoiets voor elkaar te krijgen. In werkelijkheid zijn de bindingen natuurlijk geen stokjes, maar het komt wel op hetzelfde neer: Het is moeilijk om een ring op deze manier te maken, en de consequentie is dan ook dat het makkelijk is om de ring open te breken.

Een klein zetje is dus genoeg om de ring open te breken, daarna zijn er een aantal reactieve plaatsen waardoor de reactie met zuurstof heel gemakkelijk verloopt.

Het scheelt inderdaad ook dat er al zuurstof in het molecuul zit.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 17

Re: etheenoxide

Ik begrijp het! Dank je wel!!

Berichten: 61

Re: etheenoxide

Hallo PJGiessen, nog even over ethyleenoxide. Je hebt al een antwoord gekregen over de reactiviteit, maar nog niet helemaal over de explosiviteit van ethyleenoxide. Dat heeft te maken met a) "hoe snel wordt een mengsel ethyyleenoxide/lucht" ontstoken en b) hoeveel (extra) zuurstof heb je nodig.

Over de onstekingswaarde: die is 0,06mJ. Heeft een stof een waarde van <0,6mJ (dus 10 keer hoger)dan moet je al vonkvrij gereedschap gebruiken als je werkt aan een installatie met dat product. Bovendien is het zo dat ethyleenoxide geen extra zuurstof nodig heeft om te exploderen. Dus zelfs "inertiseren" met stikstof verminderd het explosiegevaar niet. Kijk maar eens op een veiligheidsblad van het product.

Gebruikersavatar
Berichten: 17

Re: etheenoxide

Hartelijk dank!

Reageer