Neanderthalers bedachten geavanceerde benen werktuigen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Neanderthalers bedachten geavanceerde benen werktuigen

Nieuwe vondsten tonen aan dat Neanderthalers de eerste mensachtigen in Europa waren die verfijnde benen werktuigen gebruikten.


Afbeelding

Vier beelden van de meest complete lissoir gevonden tijdens de opgravingen bij Abri Peyrony.


Lissoir

Onderzoekers vonden bijzonder gereedschap van Neanderthalers tijdens opgravingen in twee archeologische sites in Zuidwest-Frankrijk. Dit gereedschap wordt een lissoir genoemd, een bewerkt bot waarmee leer behandeld kan worden. Ze werden gemaakt van de rib van een hert en vertonen een gepolijste kant waarmee huiden gladder en waterafstotend gemaakt kunnen worden. Dergelijke werktuigen zijn nooit eerder aangetroffen op archeologische vindplaatsen van Neanderthalers, maar ze lijken op exemplaren die zijn opgegraven op veel jongere vindplaatsen, van moderne mensen: Homo sapiens.




Bewijs nieuwe technologie

Deze moderne mensen namen circa 40.000 jaar geleden de plaats in van Neanderthalers. De capaciteiten van die Neanderthalers zijn al lang onderwerp van wetenschappelijke debat. Sommige archeologen menen dat Neanderthalers vaardigheden hadden die vergelijkbaar zijn met die van de moderne mens. Tegenstanders stellen dat deze gelijkenissen pas optraden nadat Neanderthalers in aanraking kwamen met moderne mensen. ‘De benen werktuigen uit onze vindplaatsen behoren tot de betere bewijsstukken dat Neanderthalers een eigen technologie ontwikkelden die voorheen alleen geassocieerd werd met moderne mensen’, zegt de onderzoeker.


Afbeelding

Hoe 'lissoirs' vroeger gebruikt werden, en hoe ze vaak braken.


Bron, lees meer:

Universiteit Leiden

Noorderlicht


Wetenschappelijke publicatie:

Marie Soressi, et al.: Neandertals made the first specialized bone tools in Europe.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer