fotogevoelige printplaat - mag gebruikte ontwikkelaar door de gootsteen?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 20

fotogevoelige printplaat - mag gebruikte ontwikkelaar door de gootsteen?

Beste scheikundigen,

Ik vraag mij af of gebruikte ontwikkelaar voor fotogevoelige printplaat door de gootsteen mag.

Ongebruikte ontwikkelaar mag door de gootsteen, want daar is het basicly voor bedoeld. (Het is natronloog gootsteenontstopper, maar dan véél sterker verdund).

Maar waaruit bestaat die fotogevoelige laag op printplaten? En mag dat door de gootsteen?

(Vorige keer heb ik het netjes naar de gemeente gebracht, want zoiets vreemds als printplaten belichten en ontwikkelen hebben ze natuurlijk geen rekening mee gehouden in

http://www.milieucen...ag-in-het-riool of http://www.milieucen...Afval_%28KCA%29 , de teksten zouden veel te lang worden. Ook m'n etsmiddel breng ik netjes naar het KGA al vraag ik me af of daar misschien zelf nog wat mee te doen valt (koper terugwinnen))

Berichten: 12.262

Re: fotogevoelige printplaat - mag gebruikte ontwikkelaar door de gootsteen?

Wat het precies is is eigenlijk best lastig uit te vinden, maar ik ga er gemakshalve vanuit dat er een of andere organische stof vrijkomt bij het ontwikkelen. Het zou iets methylacrylaat-achtigs kunnen zijn.

Vermoeddelijk zou je dit wel moeten inleveren als klein chemisch afval, al heb ik geen idee of ze weten wat ze ermee aan moeten... al is dat natuurlijk niet jouw probleem.

Gebruikt etsmiddel moet sowieso naar het chemische afval vanwege de koperionen. Het koper is wellicht best terug te winnen, maar ik denk dat het niet rendabel is dat zelf te doen. Wellicht doet de afvalverwerker het wel. Overigens zit er natuurlijk ook weer niet zoveel koper in: een paar gram koper op een printje van 10x10cm (veronderstelt dat je het meeste erop laat zitten).
Victory through technology

Berichten: 20

Re: fotogevoelige printplaat - mag gebruikte ontwikkelaar door de gootsteen?

Ik vind* een variant met een "eco friendly coating, withouth CKW". (Wat is CKW?)

Op wikipedia ** staan een aantal chemicaliën die in het algemeen gebruikt worden.

Bungard meld dat ze een eigen recept gebruiken : "We coat the laminates with a special positive working liquid resist made after our own recipe.". Daar heb ik dus niet zo veel aan...

Tot ik weet wat het is en of het veilig door de gootsteen kan breng ik het wel naar het KGA.

Wellicht handig: Het gaat om positieve photoresist op printplaten. (d'r is ook een negatieve variant, die de industrie gebruikt, maar ik gebruik fotopositieve printplaten, zoals de meeste hobby-isten. De belichte delen lossen dus op.)

EDIT: aargh, netjes linktags gebruikt, worden het geen links en is m'nr url weg...

Dan zo:

* Link nu dus kwijt. Doet er ook niet zo toe

** http://en.wikipedia.org/wiki/Photoresist#Chemicals_Used

***http://www.bungard.de/index.php?option= ... ng=english

Berichten: 12.262

Re: fotogevoelige printplaat - mag gebruikte ontwikkelaar door de gootsteen?

De samenstelling is wellicht concurrentiegevoelige informatie, een reden voor een leidend bedrijf als Bungard om dat toch geheim te houden.

Ik vermoed wel dat het om een of ander organische stof gaat, waarmee het al snel chemisch afval is. Als je bijv kijkt naar hoe je die photoresist eraf krijgt nadat je geetst hebt zijn de middelen ofwel aceton, ofwel natronloog in hogere concentratie (ofwel gewoon bruut overontwikkelen).
Victory through technology

Reageer