[scheikunde] Effect etheen op rijpen appel

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 3

Effect etheen op rijpen appel

Hallo,

Wij zijn 3 gymnasiasten en wij zijn momenteel bezig met ons profielwerkstuk. Wij zouden graag meer willen weten over het proces van rijpende appels. Dus hoe en onder invloed van welke stoffen appels rijpen.

Wij hebben een aantal dingen zelf al opgelost, maar hebben toch nog een paar vragen. Weten jullie misschien goede manieren om het afbreken van chlorofyl te meten en de productie van cellulase en pectinase (die zorgen ervoor dat de appel zachter wordt) te meten.

Het zou fijn zijn als jullie ons zouden kunnen helpen zodat we dit nog in ons plan van aanpak op kunnen nemen!

Met vriendelijke groeten,

Nyjuli

Berichten: 12.262

Re: Effect etheen op rijpen appel

Manieren zijn er altijd wel, maar de vraag is of je ze kunt uitvoeren omdat je de apparatuur ervoor nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een spectrofotometer?
Victory through technology

Berichten: 3

Re: Effect etheen op rijpen appel

We hebben net opgezocht wat voor apparaat dit is - kun je deze gebruiken om de concentratie chlorofyl te meten? We weten hoe we chlorofyl moeten aantonen, maar meten is toch weer een ander verhaal.

We gaan overigens nog mailen met Rijksuniversiteit Groningen of zij verschillende materialen voor ons hebben.

Berichten: 12.262

Re: Effect etheen op rijpen appel

Je kunt het voor meerdere dingen gebruiken. Chlorfyl meten is mogelijk (cellen lyseren en kijken hoeveel je eruit krijgt).

Maar ik dacht ook aan die metingen voor pectinase en cellulase: wellicht is het mogelijk de activiteit van die enyzmen te bepalen door ze te extraheren en vervolgens op een oplossing van bekende concentratie cellulose aan het werk te zetten. Je kunt wellicht zien of er glucose vrij gemaakt wordt uit de cellulose (al dan niet met een indicator).
Victory through technology

Berichten: 3

Re: Effect etheen op rijpen appel

Die meter klinkt als een goed idee. De vraag isalleen of we eraan kunnen komen, natuurlijk.

We hebben een andere deelvraag, namelijk de omzetting van zetmeel in glucose, die we ook behandelen. Hier gaan we al met de fehling-reagens aan de slag.

Ons doel bij de cellulase en pectinase die zorgen voor het zacht worden voor een appel. is niet kijken of er glucose vrij komt. Dit doen wij al bij de omzetting van zetmeel in glucose. We willen het gehalte van deze stoffen bepalen als dat mogelijk is.

Berichten: 12.262

Re: Effect etheen op rijpen appel

Als je bijvoorbeeld wilt kijken of er cellulase vrijkomt, dan is, denk ik, de handigste methode om de activiteit daarvan te meten. Je haalt een extract uit de appel (zeg maar zoals je appelsap maakt), en doet een beetje van dat extract bij een oplossing cellulose. Vervolgens kun je zien hoe snel het cellulose wordt afgebroken, en dus hoeveel cellulase er in het extract zat.

Bij meer cellulase in de appel zou je dus een snellere afname van de hoeveelheid cellulose in je testoplossing moeten zien. Houdt hierbij wel rekening met de juiste pH en dergelijke.
Victory through technology

Reageer