Springende rups

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Springende rups

Wetenschappers hebben een fascinerende rups ontdekt die kan springen.


Afbeelding

De mot Calindoea trifascialis bouwt als larve een soort cocon uit bladeren waarin het dier leeft op de droge woudgrond in het zuiden van Vietnam.

Nadat onderzoekers de dieren verzamelden om te bestuderen, hoorden ze geluid vanuit de schaaltjes waarin de rupsen lagen. Toen merkten ze pas dat de dieren kunnen springen, vermoedelijk om zich in de schaduw te kunnen begeven om niet uit te drogen in het zonlicht.





Bewegen

De rupsen huppelen een beetje zoals een mens dat zou doen in een slaapzak, maar onduidelijk was hoe ze dat exact doen. De wetenschappers ontwikkelden daarom dunne doorzichtige plastic omhulsels die lijken op de zelfgemaakte cocons van de insecten, en staken daar rupsen in om te zien hoe de diertjes precies konden bewegen in hun 'huisje'.





Matjes

Dat bleken ze te doen door zijden matjes te spinnen aan beide kanten van de cocon, om zo een houvast te hebben. Ze haakten hun propoten, uitsteeksels die niet echt poten zijn, achter aan de matjes, om zich zo te katapulteren naar de andere zijde van de cocon.


Bron, lees meer:

Volkskrant


Wetenschappelijke publicatie:

Kim Humphreys and D. Christopher Darling:Not looking where you are leaping: a novel method of oriented travel in the caterpillar Calindoea trifascialis (Moore) (Lepidoptera: Thyrididae)
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer