Springen naar inhoud

Over botuline


  • Log in om te kunnen reageren

#1

sanderken

    sanderken


  • >25 berichten
  • 73 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2013 - 14:41

Omdat ik heel wat pepers/paprika's ga inmaken, heb ik enkele vragen over Botuline.
Botuline wordt aangemaakt door de Clostridium botulinum.
Ik vind hier veel info over op internet, maar weinig betrouwbare en vooral nuttige info.

-Onder welke omstandigheden kan de bacterie botuline aanmaken?
(pH, temp, an/aeroob)

-Kan de bacterie zich vermenigvuldigen?

-Hoe kan je de bacterie doden?
En hoe vernietig je botuline?

-Ik bewaar mijn pepers in azijn en suiker.
Verandert de pH van azijn als je suiker (sacharose) toevoegt?

-Azijn (een zuur) zorgt vooor een aerobe omgeving, verandert dat als je suiker toevoegt?

alvast bedankt voor je tijd!

Veranderd door sanderken, 31 augustus 2013 - 14:44


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 september 2013 - 22:30

Je vindt veel, maar weinig betrouwbaar? Ik vind heel veel goede informatie in http://en.wikipedia.org/wiki/Botulism

Algemeen geldt dat je bacteriën kunt doden door verhitting, en dat bacteriën zich uitstekend kunnen vermenigvuldigen.

En je chemische vragen: suiker verandert de pH niet, en azijn noch suiker hebben te maken met aëroob tegenover anaëroob: dat is uitsluitend een verschil in de beschikbaarheid van zuurstof uit lucht.

Je hoeft voor het inmaken van groenten niet veel over botulisme te weten, alleen de volkswijsheden/veilige recepten goed volgen!

#3

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8782 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 september 2013 - 01:14

Is er een reden om aan te nemen dat die bacterie uberhaupt aanwezig is op hetgene je gaat inmaken?

Als je je product verhit bij het inmaken (wecken, steriliseren) vernietig je het toxine door de hitte. De bacterie zelf kan zich wel verdedigen tegen gekookt worden op 100 graden, en in theorie ooit weer uitgroeien als je de pot opent en er lucht bij komt.

Dit geldt echter voor veel bacteria, en het product zal na opening dan ook bederven, vermoeddelijk met een snelheid waardoor je het niet meer wilt eten of er nu sprake is van botulisme of niet.

Om de bacterie zelf te doden zul je het product moeten verhitten onder enige druk tot pakweg 130 graden voor enige tijd.

Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures