Streamers in gassen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Streamers in gassen

Streamers – elektrisch geleidende kanaaltjes in gassen zoals lucht – komen voor in het voorstadium van bliksem. Over hun gedrag in verschillende soorten gasmengsels was nog niet zo veel bekend.


Afbeelding

Een simulatie van de elektrische veldsterkte van een streamer in lucht


Elektronlawine

"De werking van een streamer vergelijk ik wel eens met een spijker", legt de promovendus uit. "Met een hamer alleen kan ik geen gat maken in een dikke plank, maar met een spijker wel. Lucht geleidt de elektriciteit slecht, en het gemiddelde veld in een onweerswolk alleen is niet genoeg om bliksem op te starten. Streamers kunnen met hun scherpe punt van ionen of elektronen wel een pad banen naar de aarde, waarna de bliksem kan overslaan."


Afbeelding

Streamers in pure stikstof in een experiment in Eindhoven


De promovendus onderzocht de voortplanting van streamers in mengsels van stikstof en zuurstof, en in zuivere stikstof. "Theoretisch kunnen in zuiver stikstof geen positieve streamers ontstaan maar in de praktijk gebeurde dit toch. ... een vervuiling van slechts één zuurstofmolecuul op een miljoen stikstofmoleculen blijkt al genoeg om toch een elektronenlawine op te wekken.".


Bron, lees meer:

Universiteit Eindhoven


Wetenschappelijke publicatie:

Gideon Wormeester: Propagation Mechanisms of Positive Streamers in Different Gases
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer