Superaarde met waterrijke dampkring

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Superaarde met waterrijke dampkring

De dampkring van de superaarde GJ1214b, op ca. 40 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Slangendrager, bevat waarschijnlijk veel waterdamp.


Afbeelding


Astronomen deden waarnemingen aan de periodieke overgang van de planeet voor zijn moederster. Ze onderzochten de lichtverstrooiing. De astronomen vermoeden nu dat GJ1214b een atmosfeer heeft waarin veel waterdamp voorkomt.


Bron, lees meer:

Eos

Subaru Telescoop


Wetenschappelijke publicatie:

Narita, N., et al.: Multi-color Transit Photometry of GJ 1214b through BJHKs Bands and a Long-term Monitoring of the Stellar Variability of GJ 1214
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Superaarde met waterrijke dampkring

Uit het Eos bericht: Het alternatief: een planeet die wat meer op de aarde lijkt, met een dampkring die rijk is aan watermoleculen.

Voordat dit, samen met de onzinnige betiteling 'superaarde' mensen op het verkeerde been zet:


GJ1214b is een planeet die, op dat water na, in vrijwel niets op de Aarde lijkt.

Het jaar duurt er 38 uur (de planeet scheert dus bijna over het oppervlak van de koele mini-ster waar hij omheen draait), en de temperatuur van de planeet ligt rond 230 graden Celsius. De diameter is 2,7 keer die van de Aarde en de massa is 7 keer zo groot. De planeet bestaat gezien zijn geringe dichtheid van 2g/cm3waarschijnlijk voor een zeer groot deel uit ijs en water, en heeft een atmosfeer van 200 km dik met een enorm hoge druk. Dat bij deze temperatuur de atmosfeer mogelijk bestaat uit een dikke stoomdeken is niet verwonderlijk.


Dat werd begin 2012 al vastgesteld door Hubble ( klik ).

Reageer