tandwielen in een insect

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

tandwielen in een insect

Een insect gebruikt tandwielen om vooruit springen. Het tandwielgebruik is dus geen menselijke uitvinding van de oude Grieken, maar een mechanisme dat al door evolutie in de natuur ontstond.


Afbeelding


Nimfen van het insect Issus coleoptratus, beschikken over een ingenieus systeem van tandwielen waardoor hun achterpoten aan elkaar ‘klikken’, en tegelijkertijd wegdraaien om vooruit te springen. Issus coleoptratus is een drie millimeter klein insect dat in Europa en Noord-Afrika voorkomt.


Afbeelding

Foto van de tandwielen op de achterpoten van Issus coleoptratus, door een elektronenmicroscoop genomen.


Met behulp van elektronenmicroscopie en hogesnelheidscamera’s legden biologen de precieze werking van het insectenmechanisme vast. Het is voor zover bekend het eerste functionerende tandwielsysteem uit de natuur.





De tandwielen zitten aan de bovenkant van de achterpoten, op een deel dat trochanter wordt genoemd. Iedere ‘tand’ is tussen de 30 en 80 micrometer dik. In totaal zitten er tussen de 10 en 12 tanden op ieder pootje.


Opvallend genoeg maken alleen de jonge insecten gebruik van het slimme mechanisme. Zodra ze volwassen zijn verdwijnt de aanpassing. Dat komt volgens de onderzoekers doordat er geen herstelmechanisme meer is voor de volwassen dieren. De jonkies hebben het geluk dat er bij iedere keer vervellen herstel optreedt. Eenmaal volwassen kan dat niet meer, en aan een beschadigd tandwiel heeft het insect niet veel. Daarmee wordt het hele mechanisme waardeloos.


Bron, lees meer:

Kennislink


Wetenschappelijke publicatie:

Malcolm Burrows, Gregory Sutton: Interacting Gears Synchronize Propulsive Leg Movements in a Jumping Insect
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer