wat is de temperatuur van zwevend piepschuim in de ruimte?

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Berichten: 5

wat is de temperatuur van zwevend piepschuim in de ruimte?

Piepschuim of sneeuw zwevend in de ruimte kan onmogelijk door zonlicht worden verwarmd. De temperatuur rondom piepschuim is dus hetzelde als de ruimte temperatuur. En dat is 273 Celsius graden onder 0. Rondom een piepschuimbol zo groot als de aarde maken we nu een atmosfeer zoals de aarde die heeft. Volgens de wetenschappers veroorzaken de warmte vasthoudende gassen op aarde een 33 graden hogere temperatuur. (Maar dan moet de aardkorst wel warmte afgeven of uitstralen!) Een rekensommetje levert mij een temperatuur op, rond de piepschuimbol, die op z'n best -273 +33 = 240 graden Celsius onder 0 blijft.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: wat is de temperatuur van zwevend piepschuim in de ruimte?

Piepschuim of sneeuw zwevend in de ruimte kan onmogelijk door zonlicht worden verwarmd.
Waarom zou dat niet kunnen?
De temperatuur rondom piepschuim is dus hetzelfde als de ruimte temperatuur.
Dat lijkt mij dus voorbarig geconcludeerd.
En dat is 273 Celsius graden onder 0
De lege ruimte heeft geen temperatuur. Materie in de ruimte heeft een temperatuur en die ligt altijd boven het absolute nulpunt. Soms kan materie zeer heet zijn, als er voldoende stralingsenergie geabsorbeerd wordt bijvoorbeeld. Heel ver weg van alle stralingsbronnen kan de temperatuur van een zo veel mogelijk reflecterend object in theorie dalen tot pakweg -270 graden Celsius.

De uitkomst van dat rekensommetje is dus zeker niet correct.

Berichten: 12.262

Re: wat is de temperatuur van zwevend piepschuim in de ruimte?

Ik neem aan dat de aanname is dat piepschuim perfect wit is, dus een albedo van 1 over het hele spectrum. Dat is in de praktijk natuurlijk niet het geval, maar je zou wel kunnen proberen daarmee te rekenen. Dit gaat echter niet, omdat iets met een albedo van 1 (een white body) geen energie kan uitwisselen via straling.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: wat is de temperatuur van zwevend piepschuim in de ruimte?

Neem eens een voorbeeld van een witte bol in de ruimte zonder atmosfeer waarop licht invalt: de maan.

De maan kan, naargelang hoeveel licht er invalt, temperaturen tussen de -153 tot +123 graden Celsius hebben op plaatsen die niet in een schaduw liggen. Op plaatsen waar de zon nooit komt, is de temperatuur -247 graden Celsius.

http://www.space.com/18175-moon-temperature.html
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Berichten: 5

Re: wat is de temperatuur van zwevend piepschuim in de ruimte?

Zonlicht heeft geen temperatuur. Zonlicht op zichzelf is echt niet warm. Zonlicht heeft materiaal nodig wat licht omzet in warmte. Je mag de vraag stellen of piepschuim en sneeuw licht inderdaad kunnen omzetten in warmte. De maanoppervlakte in het directe zonlicht is inderdaad erg heet. Dit komt omdat de maanoppervlakte het invallende zonlicht omzet in warmte. De schaduwzijde gaat inderdaad naar temperaturen die fabelachtig laag blijven. Je mag dan ook aannemen dat het heelal een temperatuur heeft die dicht bij het absolute nulpunt van Kelvin blijft. Ik stel mezelf de vraag welke temperatuur op de hete kant van de maan wordt gemeten als de oppervlakte wordt bedekt met piepschuim.

Berichten: 12.262

Re: wat is de temperatuur van zwevend piepschuim in de ruimte?

De maan is bepaald niet wit, zeker niet niet buiten het zichtbare spectrum. De temperatuur van een niet-wit voorwerp wordt primair bepaald door het spectrum van het licht dat erop valt, en door het albedo bij diverse (infrarode) golflengtes. Daarmee kun je uitrekenen hoeveel licht er geabsorbeerd wordt, en hoeveel er uitgestraald wordt (evt als IR). Omdat te kunnen doen moet je echter wel de exacte spectrale respons weten.

De maan is eerder zwart dan wit - het albedo is slechts 0.12, vergelijkbaar met een oude grijzige asfaltweg. Dat het oppervlak van de maan aan de zonnige kant zo heet wordt heeft vooral te maken met dat het niet glad is - het licht weerkaatst tussen het stof voordat het weer de ruimte in gaat.

De grotere verschillen in nacht- en dagtemperatuur vergeleken met de aarde zijn goeddeels te verklaren doordat een dag op de maan een maand duurt, en het gebrek aan een laag water en atmosfeer die warmte kunnen bufferen en transporteren.
Victory through technology

Reageer