Oorzaak verschil in tijdsnotatie (12-urige en 24-urige)?

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

Oorzaak verschil in tijdsnotatie (12-urige en 24-urige)?

Goedemorgen,

Ik ben benieuwd waar het verschil in tijdsnotatie vandaan komt tussen de Engelse wijze (6 pm) en onze wijze (18.00 uur).

Ik vond op internet dat de Engelse notatie een overblijfsel is uit de tijd van de Romeinen, maar ik vraag mij af waarom wij dan een andere wijze gebruiken?

Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Oorzaak verschil in tijdsnotatie (12-urige en 24-urige)?

Bij grensoverschrijdende toepassingen worden tijdstippen vaak in UTC (ook wel Zulu genoemd), genoteerd. UTC is een standaardtijd die bijna gelijk is aan Greenwich Mean Time (GMT). Waar GMT een zuiver astronomische tijd is, is UTC gebaseerd op een atoomklok, gecoördineerd met de draaiing van de aarde en op een universele manier genoteerd, onder andere met behulp van een 24-uurs notatie. De tijdsnotatie 1315 betekent dus kwart over 1 's middags volgens de standaardconventie (op de meridiaan van Greenwich).

De volledige notatie is vastgelegd in ISO-standaard ISO 8601 en het gebruik ervan wordt ook aanbevolen door het W3C (World Wide Web Consortium).

Ook in Engeland, de Verenigde Staten van Amerika en de landen van het Gemenebest wordt op luchthavens, in theaters, op tijdtabellen voor de bus en trein enz. gebruikgemaakt van deze internationale tijdnotatie (dus de 24-uurs klok). De Engelse notatie door middel van a.m. en p.m. heeft namelijk een aantal opvallende nadelen. Het is langer en moeilijker te lezen dan de internationale notatie. De benaming van middernacht is niet zeker: 0:00 a.m. of 12:00 p.m.? Vergissingen zijn gauw gemaakt, bijv. 12:59 a.m. is het dan een minuut later 13:00 uur of 01:00 uur?

Deze Engelse notatie is inderdaad overgebleven uit de Romeinse tijd toen getallen met Romeinse cijfers werden uitgedrukt en het getal nul nog onbekend was.
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 12.262

Re: Oorzaak verschil in tijdsnotatie (12-urige en 24-urige)?

Rhiannon schreef: di 01 okt 2013, 15:36
Vergissingen zijn gauw gemaakt, bijv. 12:59 a.m. is het dan een minuut later 13:00 uur of 01:00 uur?
Bij gebrek aan 13 is dat nog niet zo lastig, maar het is wel tricky dat je van 11:59 pm naar 12.00 am gaat, en een uur later naar 1 am. De 12 als 0 gebruiken heeft natuurlijk een historische context, maar erg logisch is het allemaal niet.

In spreektaal is het 12-uren systeem best okay, wij gebruiken tenslotte ook '3 uur smiddags' en zeggen zelden '15 uur' in de dagelijks leven.

De romeinen hadden er een wat bizar systeem voor waarbij de dag (dwz de periode zonsopkomst tot ondergang) werd verdeeld in 12 uren (die dus in de winter korter waren dan in de zomer) en de nacht in 4 kwarten... dat laatste naar ik aanneem om de wacht te wisselen in het leger etc.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Oorzaak verschil in tijdsnotatie (12-urige en 24-urige)?

De Romeinen (en de Grieken) hadden inderdaad een wat bizarre manier van tijdnotatie.

- Ten eerste verdeelden ze de dag in ruwweg twee delen: voor de middag (12:00 uur) en na de middag (overblijfsel daarvan is ons a.m. en p.m.). Voor de middag werd gewerkt en na de middag was er tijd voor ontspanning (bijv. de thermen). Ieder deel werd in 6 uren verdeeld (van zonsopgang tot de middag en van de middag tot zonsondergang.) . In de nacht had men vier nachtwaken. De lengte van de uren varieerde met de seizoenen. Alleen op 21 maart en 21 september waren de uren van de dag even lang als onze uren. Rond de zonnewende van 21 juni duurde een uur wel vijf kwartier en rond 21 december maar drie kwartier.

- Ten tweede telde men welk uur het was. In plaats van te zeggen het is 5 uur 30, zei men ‘het is halverwege het zesde uur’. Men kende de nul immers niet. Men gebruikte altijd rangtelwoorden.

De tijd werd overdag weergegeven door een h (hora, uur) voor de uren (soms voorafgegaan dooreen d (dies, dag)) en ’s nachts met een v ( vigilium, wake) (soms voorafgegaan door een n (nox, nacht)).

Maar ook recenter, tijdens de Franse revolutie, werd kort een afwijkende tijdnotatie gehanteerd. Men rekende met een decimale indeling van de tijd. Een dag werd verdeeld in 10 uur en een uur in 100 minuten. Een dag telde toen dus 1000 minuten, waar hij thans 1440 minuten telt. De uren werden decimaal weergegeven.
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 3

Re: Oorzaak verschil in tijdsnotatie (12-urige en 24-urige)?

Bedankt voor de antwoorden! Grappig inderdaad dat in spreektaal het 24-uur systeem eigenlijk niet wordt gebruikt.

Reageer