[natuurkunde] Profielwerkstuk Gasballon

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Profielwerkstuk Gasballon

Ik heb geen enkel idee of er hier mensen zijn die gespecialiseerd zijn in dit soort onderwerpen, maar ik probeer het maar. Ik hoop dat ik het in het correcte Board gezet heb, anders moet een moderator het maar even verplaatsen.

Wij zijn Jonathan en Gerjon, twee jongens van 17 jaar oud. We zitten momenteel in 6VWO, waarvoor we een PWS (profielwerkstuk) moeten maken. We willen daarvoor een zelfontworpen gasballon aan een touw de lucht in laten gaan. Onder de ballon hangt een camera, waarmee we enerzijds de vlucht willen opnemen en anderzijds mooie foto's/video's willen maken. De theorie achter de ballon (krachten van het hefgas die sterker moeten zijn dan die van de zwaartekracht) hebben we reeds onderzocht en begrijpen we. Voor de praktische vormgeving van de ballon wilden we echter hulp inschakelen van buiten.

Daarom hebben we de volgende vraag: Hebben jullie praktische ideeën hoe zo'n ballon de lucht in gestuurd kan worden? Wat voor ballon gebruik je? Hoe zorg je ervoor dat de camera op een goede manier onder de ballon blijft hangen? Welk gas gebruik je (het goedkopere, sterkere, gevaarlijke waterstof of het goed verkrijgbare, duurdere, zwakkere helium?)

We zouden dus graag jullie ideeën over een zodanige ballon horen. Alvast dank voor de moeite!

Indien er behoefte is aan extra bestanden/illustraties waarin ons PWS beschreven wordt, horen wij het graag. Helaas zijn wij maandag-vrijdag niet beschikbaar ivm een excursie naar Engeland.

Gebruikersavatar
Berichten: 123

Re: Profielwerkstuk Gasballon

Kijk eens in de richting van weerballonnen.

Misschien heb je hier ook wat aan:

http://hackaday.com/2009/09/19/high-altitude-balloons/

Berichten: 2

Re: Profielwerkstuk Gasballon

Ik ga er naar kijken! Dank!

Reageer