Beweging van één enkel transporteiwit waargenomen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Beweging van

Onderzoekers zijn er in geslaagd de beweging van één enkel transporteiwit in een celmembraan in beeld te brengen. Begrip van de manier waarop dit soort eiwitten beweegt tijdens het transporteren van moleculen is van belang voor onderzoek naar ziekten.

wsf-11.jpg
wsf-11.jpg (104.96 KiB) 203 keer bekeken
Kunstzinnige uitbeelding; de pijl wijst naar het transporteiwit in het celmembraan.


Het transporteren van moleculen door een celmembraan is cruciaal voor al het leven. De meeste moleculen kunnen alleen met behulp van een transporteiwit door het vettige celmembraan heen komen. Deze transporteiwitten, die in de celmembraan vast zitten, zijn vaak zeer gespecialiseerd. Ze binden specifieke moleculen en transporteren ze van buiten naar binnen (of omgekeerd). Zonder dit transport staat het leven in de cel stil.


Afbeelding

Het transporteiwit GltPh met aspartaat (in zwart). In de afbeelding links heeft GltPh het aspartaat boven; in de afbeelding rechts heeft GltPh het aspartaat onder.


Het eiwitcomplex GltPh zorgt voor de opname van de voedingsstof aspartaat in micro-organismen. GltPh bestaat uit drie identieke eiwitten die samen één transportcomplex vormen. De drie eiwitten van het transportcomplex vormen een soort kommetje in het membraan. Die kom klapt om en neemt daarbij aspartaat mee naar binnen. ‘De vraag was hoe dit gebeurt’, vertelt de onderzoeker. ‘Klappen de drie subeenheden gelijk, netjes na elkaar, of op een chaotische manier om?’ De resultaten laten zien dat er geen vast patroon in de beweging zit. De eenheden klappen willekeurig om en kunnen onafhankelijk van elkaar een aspartaat molecuul transporteren.


Bron, lees meer:

Rijksuniversiteit Groningen

Kijken naar één molecuul

Het mysterie van de lege lift


Publicatie:

Guus B. Erkens, et al.: Unsynchronised subunit motion in single trimeric sodium-coupled aspartate transporters
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer