Springen naar inhoud

smeltpunt frituurolie



  • Log in om te kunnen reageren

#1

angel1995

    angel1995


  • >250 berichten
  • 405 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 oktober 2013 - 16:15

Hallo

Kent er iemand het smeltpunt van frituurolie? Ik kan het nergens vinden.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 oktober 2013 - 17:57

Dat zal er niet zijn omdat frituurolie
  • geen zuivere stof is en dus op zijn best een smelttraject zal hebben
  • een nogal variabele samenstelling en dus ook nogal variabele stofeigenschappen kan hebben.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

angel1995

    angel1995


  • >250 berichten
  • 405 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 oktober 2013 - 19:10

Dan heb ik denk ik een probleem :roll:

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 oktober 2013 - 19:29

hoezo?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

angel1995

    angel1995


  • >250 berichten
  • 405 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2013 - 20:25

hoezo?

Wel ik moet het smeltpunt van lijnzaadolie en van frituurolie vergelijken en daarna de reden geven waarom dit verschilt.

#6

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2145 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 11 oktober 2013 - 21:16

Frituurolie bestaat uit een mengsel van oliën en de samenstelling daarvan zal verschillen per merk. Je zult dit dus echt moeten meten.

Wel heb je de I-getallen van beide producten bepaald en op grond daarvan kun je wel een uitspraak doen over het te verwachten verschil in smeltpunt.

Veranderd door Margriet, 11 oktober 2013 - 21:17


#7

angel1995

    angel1995


  • >250 berichten
  • 405 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2013 - 09:49

Frituurolie bestaat uit een mengsel van oliën en de samenstelling daarvan zal verschillen per merk. Je zult dit dus echt moeten meten.

Wel heb je de I-getallen van beide producten bepaald en op grond daarvan kun je wel een uitspraak doen over het te verwachten verschil in smeltpunt.

Thuis kan ik toch moeilijk het smeltpunt meten :)

#8

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 oktober 2013 - 11:40

In het labo van je school zal je dat toch zeker kunnen doen. Je neemt een blok frituurvet, steekt er een thermometer in en vervolgens ga je alles langzaam en voorzichtig verwarmen.

Uiteindelijk zou je zo een plaatje moeten bekomen:
Geplaatste afbeelding
(Let op: bovenstaande is een willekeurige figuur. Het principe is hetzelfde, maar de tijd en temperatuur zal voor jouw experiment verschillen)
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#9

angel1995

    angel1995


  • >250 berichten
  • 405 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 oktober 2013 - 13:29

In het labo van je school zal je dat toch zeker kunnen doen. Je neemt een blok frituurvet, steekt er een thermometer in en vervolgens ga je alles langzaam en voorzichtig verwarmen.

Uiteindelijk zou je zo een plaatje moeten bekomen:
Geplaatste afbeelding
(Let op: bovenstaande is een willekeurige figuur. Het principe is hetzelfde, maar de tijd en temperatuur zal voor jouw experiment verschillen)

Daar krijgen we de kans niet meer toe, we moesten dit opzoek op het internet van hem dusja :) maar toch bedankt voor de hulp

#10

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 oktober 2013 - 14:01

Daar krijgen we de kans niet meer toe, we moesten dit opzoek op het internet van hem dusja :) maar toch bedankt voor de hulp

nog niet panikeren, het gaat om een vergelijking, het een relatief aan het ander

http://www.engineeri...nts-d_1088.html

hier vind je smeltpunten van diverse oliesoorten. (engels googlen is vaak zó veel effectiever). Het kan geen kwaad om een onafhankelijke tweede bron te zoeken, maar ook zo hebben we minstens een idee van ordes van grootte, liggingen van smeltpunten t.o.v. elkaar.

Als je dan intussen weet dat frituurolie een mengsel is, dan ga je eens op zoek naar de samenstelling van frituurolie.
http://www.smildenat...nl/frituurolie/

Ook hier kan het geen kwaad om een onafhankelijke tweede bron te zoeken, maar in dit "ingrediëntenlijstje" vinden we oliën terug die we óók in die tabel met smeltpunten aantroffen.

Een conclusie omtrent het hoger/lager zijn van het een t.o.v het ander is intussen op grote lijnen wel te trekken. Dan moet je dat nog gaan verklaren, en voor hulp daaromtrent kwam Margriet af met joodgetallen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures