Springen naar inhoud

Zit er in cola light werkelijk minder suiker dan in cola?



  • Log in om te kunnen reageren

#1

Teacher in spe

    Teacher in spe


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 oktober 2013 - 15:36

Hopelijk kan iemand mij hier mee helpen..

Voor school moet ik experimenteel aantonen dat er in cola light minder suiker zit dan in cola. De mogelijkheden die ik reeds op internet heb gevonden zijn ofwel gebruik maken van een clinistix ofwel de massadichtheid berekenen waaruit je de hoeveelheid suiker kan afleiden.

Op zich misschien wel goede mogelijkheden, maar mijn lector vermelde reeds dat ik bij deze proef gebruik zal moeten maken van actieve kool en Phenyl (a en b). Ik zou dan een kleurverandering moeten zien bij ofwel cola ofwel cola light en daarmee zou de proef aangetoond zijn. Hoe ik dat ga moeten aanpakken weet ik dus niet!

Iemand die dan ook toevallig de chemische verklaring hiervan weet, want die moet ik er uiteraard ook bij geven :)

Merci!

x

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2137 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 17 oktober 2013 - 16:55

Google eens op Fehlingsreagens A en B.

#3

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 oktober 2013 - 17:19

Opmerking moderator :

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#4

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2013 - 11:24

Fehlings reagens is niet geschikt voor disachariden. Dat is de meest voorkomende suiker in cola.

#5

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5812 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2013 - 11:47

Waarom gewoon niet in een bak met water gooien en kijken of het drijft?

Cola met suiker zinkt door de dichtheid groter dan water.
Cola zonder suiker blijft drijven.



Of een ander experiment: kook het.

Cola met suiker laat een een dikke stroop/siroop achter door de gekarameliseerde suiker.
Cola zonder suiker verdampt compleet, misschien een residu van de zoetstoffen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#6

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2013 - 12:33

Wat ook mogelijk is, is een spectrofotometrische bepaling mbv 3,5-dinitrosalicylzuur.
Hiermee meet je zowel mono-sachariden als disachariden.

golflengte ca 540nm

#7

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 oktober 2013 - 14:38

Dat zou kunnen, het hangt er ook vanaf wat voor suiker ze precies in die cola hebben gestopt. Dat verschilt per merk en ook per regio. In de VS zal er HFCS in zitten (high-fructose corn syrup) waarvan de fructose met fehling wel te detecteren is.

In nederland vermoed ik dat er vooral sucrose in zal zitten, wat niet direct met fehling is aan te tonen. Wat je zou kunnen doen is echter de sucrose afbreken tot glucose en fructose middels een enzym als invertase. Vervolgens kun je de glucose en fructose alsnog analyseren.
Victory through technology






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures