loslating van een grenslaag

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 278

loslating van een grenslaag

Hallo,

Bij een stroming over een bol, laat op een bepaald moment de grenslaag het oppervlak los en ontstaat er achter de bol een wervelzone.

Kan iemand mij echter uitleggen waarom precies die grenslaag loslaat? Ik zie de reden ervoor niet.

En waarom is de druk achter de bol dan kleiner dan de druk voor de bol, want bij 'inviscid fluids' is de druk voor én na de bol gelijk (d'Alemberts paradox). Hoe komt het dat de afwijking zorgt voor een lagere druk..

Gebruikersavatar
Berichten: 1.450

Re: loslating van een grenslaag

Bij een ideaal medium is er ook geen loslating, sterker nog, dan is er helemaal geen grenslaag. Het punt is alleen dat dit ideale medium hypothetisch is. In de praktijk is er wel viscose en dus weerstand met jouw bol waardoor die grenslaag ontstaat met loslating als bijeffect. http://nl.wikipedia.org/wiki/Loslating

Berichten: 278

Re: loslating van een grenslaag

maar waarom zorgt die loslating voor een lagere druk achter de bol?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.450

Re: loslating van een grenslaag

Bekijk je de bol in het hypothetische medium dan zie je dat stroomlijnen voor en achter de bol symmetrisch zijn. Met andere woorden drukverdeling is symmetrisch (inclusief stuwpunt) en dan is de weerstand dus 0.

Gaan we nu over op een medium met viscose eigenschap (weerstand niet meer 0 want al meteen ontstaat skin friction) en komen we bij het punt met loslating dan zie je dus een niet symmetrisch patroon ontstaan rond de bol. Kijk je naar de stroomlijnen dan zie je meteen dat het punt van hoge druk aan de voorzijde (rond het stuwpunt) geen evenbeeld meer vindt aan de achterzijde. Het drukverschil is dus toe genomen en dus de form drag. In principe, hoe verder de loslating naar voren ligt, hoe groter de a-symetrie en hoe groter het drukverschil.

Reageer