Bloeddruk

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 338

Bloeddruk

Tijdens de systole wordt bij een normale 20 jarige in de linkerhartkamer een druk opgebouwd van ongeveer 120 mm Hg.

Deze druk wordt door de aorta en grote arteriën overgenomen door de compliantie en aan de bovenarm gemeten.

Bij het ouder worden neemt de compliantie en elasticiteit van de arteriën af.

Er wordt dan een hogere systolische bloeddruk en een lager diastolische bloeddruk gemeten.

Dan zou een logische vraag zijn: "Neemt de druk in de linker hartkamer tijdens het ouder worden ook toe?"

De druk in een slang (rekbaar of star) kan toch nooit hoger worden dan de druk in een aangesloten pomp of kraan!

Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Re: Bloeddruk

Bij ouderen is er vaak een grotere stijging van de systolische bloeddruk te zien t.o.v. de diastolische bloeddruk. Er is dan sprake van een geïsoleerde systolische hypertensie.

Belangrijk is om de hartcyclus in het achterhoofd te houden bij dit soort vragen. Als je systolische bloeddruk stijgt, betekent dat ook de afterload stijgt: het linker ventrikel zal meer arbeid moeten verrichten om hetzelfde slagvolume naar de aorta te pompen tijdens de systole. Deze extra verrichte arbeid leidt tot hypertrofie van het linkerventrikel- en vaak ook tot linkerventrikel dilatatie.

Normaal gesproken is de druk in het linkerventrikel 120/10mmHg. Maar door de grove stijging van de systolische bloeddruk (over de 140mmHg), zal zowel de systolische- als diastolische druk in het linkerventrikel toenemen bij geïsoleerde systolische hypertensie.

Wat betekent dat dus voor de druk in de aorta- en dus ook voor de bloeddrukmeting? De systolische bloeddruk is gestegen, terwijl de diastolische bloeddruk gelijk is gebleven- of daalt.

Conclusie: Ja, de druk in het linkerventrikel neemt toe als er sprake is van geïsoleerde systolische hypertensie (zoals bij ouderen), niet uitgaande van verdere pathologie.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Gebruikersavatar
Berichten: 338

Re: Bloeddruk

Oké. Dus de afterload is een gevolg van de verminderde compliantie van de arteriën bij veroudering. In de linker ventrikel wordt een hogere druk opgebouwd, die we dan ook aan de bovenarm meten.

Je schreef verder: "Normaal gesproken is de druk in het linkerventrikel 120/10mmHg"

Ik meen dat deze 120/0 mm Hg is en in de rechter ventrikel 25/0. Tijdens de isovolumetrische contractiefase sluiten de atrioventriculaire kleppen bij ongeveer 5 mm Hg, waarna de druk verder oploopt. Of is de 10 mm Hg te verklaren uit het end systolic volume?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Bloeddruk

egos schreef: wo 30 okt 2013, 10:50
Dan zou een logische vraag zijn: "Neemt de druk in de linker hartkamer tijdens het ouder worden ook toe?"[/size][/font][/color]

De druk in een slang (rekbaar of star) kan toch nooit hoger worden dan de druk in een aangesloten pomp of kraan!


Ja natuurlijk. Als de druk in de aorta 160mm Hg is, maar de druk in de linker ventrikel niet verder wordt opgebouwd dan bijvoorbeeld 120mm Hg, dan gaat de aortaklep niet open en wordt er geen bloed rondgepompt waardoor je überhaupt geen tensie meet. Een cirkelredenering dus.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer