Detectielimieten met interferentie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 278

Detectielimieten met interferentie

Waarom gaat de detectielimiet achteruit als er bij ICP MS voor een bepaalde massa bv Fe 56 er interferentie is door ArO+ met ook massa 56?

als je weet hoeveel ArO+ bijdraagt tot die piek door bv een blanco sample spectrum van het sample spectrum af te trekken bekom je toch gewoon je relatieve abundantie voor Fe56. Dit verlaagt de detectielimiet toch niet, want na aftrekken van blanco kan je toch je oorspr conc Fe bepalen ?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Detectielimieten met interferentie

Als er geen fouten in metingen zaten had je gelijk: dan kon je gewoon waarden bij elkaar optellen en van elkaar aftrekken. Maar er zitten wel fouten in metingen, en vaak kun je die uitdrukken als een percentage van de meting. Je kunt je misschien voorstellen dat als je op 1% nauwkeurig kunt meten, een overheersing door ArO+ de nauwkeurigheid van de Fe meting verslechtert.

Dit is vergelijkbaar met de vraag of je het gewicht van de kapitein van een schip kunt bepalen door de diepgang van het schip te bepalen voor en nadat de kapitein aan boord gaat. Bij een licht rubberbootje gaat dat waarschijnlijk wel, maar bij een supertanker wordt dat lastig. Je ziet dan niet eens dat de kapitein aan boord gaat, ofwel je detectielimiet is hoger dan 1 kapiteinsmassa.

Berichten: 278

Re: Detectielimieten met interferentie

Is het omdat de relatieve abundatie van ArO+ in blanco een zekere schommeling heeft, bv 2% dat als je in je echte sample bij massa 56 een relatieve abundatie hebt die een beetje hoger ligt dan die bij de blanco, dat het zowel kan komen door effectieve aanwezigheid van Fe56 maar eigenlijk ook kan komen van een schommeling van ArO+ ( door die 2%). En dat je daarom dus niet zeker kan bepalen of het Fe56 is en je detectielimiet omhoog gaat?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Detectielimieten met interferentie

Ja, dan ben je een heel eind met je begrip. Nog een stapje verder is dat zelfs als de hoeveelheid ArO+ precies gelijk blijft, er toch nog schommelingen zitten in het meetsignaal.

Reageer