Geboorte, specialisatie van organen & instincten

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 47

Geboorte, specialisatie van organen & instincten

Gezien het feit dat het forum over religiewetenschappen en theologie gesloten is, post ik de biologisch gerelateerde vraag hier omdat mijn vraag vooral over organen en hun ontwikkeling gaat.

In onze cursus van Religie, Zingeving en Levensbeschouwing (De broosheid van het zinvolle) staat een vergelijking tussen mensen en dieren. Daarin staat het volgende:

... Pieter Tijmes vat de visie van Arnold Gehlen als volgt samen:

... De mens daarentegen wordt geboren zonder instincten en zonder specialisatie van zijn organen, dit wil zeggen: hij staat van nature onaangepast en ongewapend in de wereld. ...
Ik heb hier enkele vragen bij.
  1. Als de mens geboren wordt zonder instincten, hoe kan hij dan ooit over instincten beschikken omdat instincten per definitie niet verworven kunnen worden via leren of ervaring?
  2. Is de geboorte niet tijdens de bevalling, wat dus zou betekenen dat bv. de longen al gespecialiseerd zijn om te ademen?
  3. Moest de geboorte op een ander moment gebeuren (bv. na de conceptie, ik ben geen bioloog) in welk opzicht verschilt de mens dan van de dieren? Is er bij de dieren al wel een voorspecialisatie van de organen bij de geboorte in tegenstelling tot de mens?
Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Geboorte, specialisatie van organen & instincten

1. Niet via leren of ervaring, maar wel door ontwikkeling.

2. Jazeker. Er is heel aantoonbaar veel specialisatie van organen, dus de visie is niet erg wetenschappelijk.

3. Wanneer je naar de ontwikkeling van een menselijk embryo kijkt zul je zien dat die in vroege stadia heel erg veel lijkt op de embryonale ontwikkeling van andere gewervelde dieren. Ten tijde van de conceptie is er slechts 1 cel. In dat stadium en kort daarna is er geen enkel orgaan, alle cellen zijn identiek.

Opmerking moderator

Het religie-forum is niet voor niets gesloten. Laat dit niet tot een religieuze discussie ontaarden, want dan gaat dit topic ook op slot

Reageer