[scheikunde] Appelzuur in appelsap
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 2
Appelzuur in appelsap
Hallo,
Voor scheikunde moeten wij een praktische opdracht maken over de zuurgraad van verschillende frisdranken en vruchtensappen.
Wij hebben dit gedaan door middel van IP-Coach, hiervan hebben wij de pH-meter gebruikt en er een titratiecurve van gemaakt.
De foto van onze titratiecurve is te vinden op de volgende website:
http://i43.tinypic.com/10ie62b.png
Wij hebben ook gebruik gemaakt van een automatische pomp die 4.4 mL NaOH ( 0.102 M ) per minuut in een bakje met 30 ml appelsap pompte.
Wij vragen ons af waarom wij geen 2 equivalentiepunten kunnen zien in de grafiek ( appelzuur is immers butaandizuur ).
Degene die ons het antwoord kan geven, krijgt een eervolle vermelding in ons verslag
Alvast bedankt,
Mvg
Bijgevoegde miniaturen
Voor scheikunde moeten wij een praktische opdracht maken over de zuurgraad van verschillende frisdranken en vruchtensappen.
Wij hebben dit gedaan door middel van IP-Coach, hiervan hebben wij de pH-meter gebruikt en er een titratiecurve van gemaakt.
De foto van onze titratiecurve is te vinden op de volgende website:
http://i43.tinypic.com/10ie62b.png
Wij hebben ook gebruik gemaakt van een automatische pomp die 4.4 mL NaOH ( 0.102 M ) per minuut in een bakje met 30 ml appelsap pompte.
Wij vragen ons af waarom wij geen 2 equivalentiepunten kunnen zien in de grafiek ( appelzuur is immers butaandizuur ).
Degene die ons het antwoord kan geven, krijgt een eervolle vermelding in ons verslag
Alvast bedankt,
Mvg
Bijgevoegde miniaturen
-
- Berichten: 460
Re: Appelzuur in appelsap
Een gokje.. Een van de protonen van je zuur is al gedeprotoneerd in je appelsapje. Pka van appelzuur is 3.4 en 5.2.
http://en.wikipedia.org/wiki/Malic_acid. Je startpunt is bij pH 3.5.
Misschien een idee om het de titratie nog een keer te doen, maar je appelsap eerst een beetje aan te zuren.
http://en.wikipedia.org/wiki/Malic_acid. Je startpunt is bij pH 3.5.
Misschien een idee om het de titratie nog een keer te doen, maar je appelsap eerst een beetje aan te zuren.
-
- Berichten: 12.262
Re: Appelzuur in appelsap
Dat zou inderdaad heel wel kunnen. Met een beetje HCl oid de pH op 2 stellen voordat je begint met de titratie zal het antwoord wel geven.
Victory through technology
- Berichten: 6.853
Re: Appelzuur in appelsap
Is appelsap alleen appelzuur? Heb je de zuurconstanten van dat zuur opgezocht? Kun je daarbij een theoretische titratiecurve schetsen?