[scheikunde] Appelzuur in appelsap

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Appelzuur in appelsap

Hallo,

Voor scheikunde moeten wij een praktische opdracht maken over de zuurgraad van verschillende frisdranken en vruchtensappen.

Wij hebben dit gedaan door middel van IP-Coach, hiervan hebben wij de pH-meter gebruikt en er een titratiecurve van gemaakt.

De foto van onze titratiecurve is te vinden op de volgende website:

http://i43.tinypic.com/10ie62b.png

Wij hebben ook gebruik gemaakt van een automatische pomp die 4.4 mL NaOH ( 0.102 M ) per minuut in een bakje met 30 ml appelsap pompte.

Wij vragen ons af waarom wij geen 2 equivalentiepunten kunnen zien in de grafiek ( appelzuur is immers butaandizuur ).

Degene die ons het antwoord kan geven, krijgt een eervolle vermelding in ons verslag

Alvast bedankt,

Mvg

Bijgevoegde miniaturen

Berichten: 460

Re: Appelzuur in appelsap

Een gokje.. Een van de protonen van je zuur is al gedeprotoneerd in je appelsapje. Pka van appelzuur is 3.4 en 5.2.

http://en.wikipedia.org/wiki/Malic_acid. Je startpunt is bij pH 3.5.

Misschien een idee om het de titratie nog een keer te doen, maar je appelsap eerst een beetje aan te zuren.

Berichten: 12.262

Re: Appelzuur in appelsap

Dat zou inderdaad heel wel kunnen. Met een beetje HCl oid de pH op 2 stellen voordat je begint met de titratie zal het antwoord wel geven.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Appelzuur in appelsap

Is appelsap alleen appelzuur? Heb je de zuurconstanten van dat zuur opgezocht? Kun je daarbij een theoretische titratiecurve schetsen?

Reageer