Springen naar inhoud

Redoxreactie ascorbinezuur (vitamine C)



  • Log in om te kunnen reageren

#1

ilse321

    ilse321


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 december 2013 - 16:00

Goedendag allemaal,

Een medestudent en ik hebben een redoxtitratie uitgevoerd voor de bepaling van het vitamine C gehalte in een sinaasappel.

Bij een redoxtitratie in een sinaasappel reageert het ascorbinezuur (C6H8O6).
In de chemiekast stond nog een fles 0,05 M I2-oplossing, dat wij hebben gebruikt.
In de erlenmeyer bevindt zich nu 10 mL I2-oplossing en 10 mL verdund sinaasappelsap (met het ascorbinezuur)

De eerste reactie die plaatsvindt is de reactie tussen Jood en ascorbinezuur:

C6H8O6 → C6H8O6 + 2H+ + 2e-
I2 + 2e- → 2I-
——————————
C6H8O6 (aq) + I2 (aq) → C6H6O6 + 2H+(aq) + 2I-

De verhouding van de bovenstaande reactie is 1:1.

In de buret bevindt zich 0,1 M thiosulfaat, de reactievergelijking tussen Thio en Jood verloopt als volgt:

2S2O32- → S4O62- +2e-
I2 + 2e- → 2I-
———————————
2S2O32-(aq) + I2 (aq) → S4O62- (aq) + 2I- (aq)

Dus:


0,1 molair natrium thiosulfaat oplossing maken.
Molaire massa van natrium thiosulfaat is 248,18 u massa = mol x molmassa = 0,1 x 248,18 = 24,818 gram. We wegen 24,818 gram natrium thiosulfaat korrels af en lossen dit op in 1 liter gedestilleerd water. Deze oplossing moet goed gemixt worden, totdat alle korrels goed opgelost zijn en het mengsel gehomogeniseerd is. De natrium thiosulfaat oplossing doen we in de buret.
Bij sinaasappel heeft 12,67 ml thiosulfaat gereageerd met de joodoplossing. Mol = molariteit x liter = 0,1 x 0,01267 = 0,001267 mol natrium thiosulfaat reageert met I2. Reactie vergelijking is:
2 S2O32- (aq) + I2(aq) à S4O62- (aq) + 2 I- (aq)
Thiosulfaat reageert met jood in de verhouding 2:1 dus de gereageerde jood is 0,001267 mol / 2 = 6,335 x10-4 mol
De I2-oplossing was 0,05 molair. L = mol / molariteit = 6,335 x10-4 / 0,05 = 0,01267 L = 12,67 ml

Dit antwoord klopt niet, want we hebben maar 10 mL erin gedaan, dus waar zit de fout?

Wij hopen dat iemand het antwoord weet op deze vraag!

Groetjes,

Ilse en Tjissa

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 december 2013 - 16:17

Hoe zeker ben je dat de joodoplossing nog vers genoeg was?

#3

ilse321

    ilse321


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 december 2013 - 16:54

Dat weet ik niet zeker, er stond op het etiket 0,05 M. Vervluchtigt de oplossing snel?

#4

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 december 2013 - 17:10

Opmerking moderator :

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#5

gravimetrus

    gravimetrus


  • >100 berichten
  • 232 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 december 2013 - 09:14

Dat weet ik niet zeker, er stond op het etiket 0,05 M. Vervluchtigt de oplossing snel?

Zeer snel.
Dit is deels te ondervangen door er een ruime overmaat KI bij te doen:
I2 + I- geeft I3-

Dit is minder vluchtig.

#6

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 december 2013 - 12:15

Wellicht heb je te maken met een storingsreactie. Waarbij ook I2 ontstaat.

Als je in binas tabel 48 kijkt, dan zie je dat zuurstof uit de lucht een uitstekende oxidator is om
met je I- te regeren. Zo ontstaat er extra jood. Hoe langzamer je titreert hoe hoger je verbruik uitvalt.

Je kunt dit tegen gaan door: -je demi-water uit te koken zodat het nog aanwezige zuurstof uit het water gaat.
(bv in rondbodem kolf uitkoken. Na koken stop erop en laten afkoelen.)
-10 - 20 ml 1 M HCl toe te voegen.
-Vervolgens 2 x ca 250mg NaHCO3 toe te voegen.

Met dit laatste creeer je een CO2 deken, zodat zuurstof uit de lucht er moeilijker bij kan.
Dit wil niet zeggen dat je dan heel langzaam te werk kunt gaan.
Het blijft belangrijk dat je zo vlot mogelijk een titratie uitvoert.

#7

ilse321

    ilse321


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 december 2013 - 16:31

Zeer snel.
Dit is deels te ondervangen door er een ruime overmaat KI bij te doen:
I2 + I- geeft I3-

Dit is minder vluchtig.


Maar I3- reageert niet met ascorbinezuur, of wel?

Wellicht heb je te maken met een storingsreactie. Waarbij ook I2 ontstaat.

Als je in binas tabel 48 kijkt, dan zie je dat zuurstof uit de lucht een uitstekende oxidator is om
met je I- te regeren. Zo ontstaat er extra jood. Hoe langzamer je titreert hoe hoger je verbruik uitvalt.

Je kunt dit tegen gaan door: -je demi-water uit te koken zodat het nog aanwezige zuurstof uit het water gaat.
(bv in rondbodem kolf uitkoken. Na koken stop erop en laten afkoelen.)
-10 - 20 ml 1 M HCl toe te voegen.
-Vervolgens 2 x ca 250mg NaHCO3 toe te voegen.

Met dit laatste creeer je een CO2 deken, zodat zuurstof uit de lucht er moeilijker bij kan.
Dit wil niet zeggen dat je dan heel langzaam te werk kunt gaan.
Het blijft belangrijk dat je zo vlot mogelijk een titratie uitvoert.


Oké, dankuwel!
Ik had niet verwacht dat Jood zo snel vervluchtigde, misschien zit daar dan het probleem!
Misschien is het ook beter om een nieuwe oplossing te maken?

#8

gravimetrus

    gravimetrus


  • >100 berichten
  • 232 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 december 2013 - 16:48

Maar I3- reageert niet met ascorbinezuur, of wel?

Oké, dankuwel!
Ik had niet verwacht dat Jood zo snel vervluchtigde, misschien zit daar dan het probleem!
Misschien is het ook beter om een nieuwe oplossing te maken?

Reageert net zo goed.

Maak een goede verse 0,05 M oplossing van jood met KI:

Los 20 g jodaatvrije KI (kaliumjodide) op in ca 40 ml water in een 1l (maat)kolf.
Voeg toe 12,7 g zuivere I2
Meng goed tot alles is opgelost.
Laat op kamertemperatuur komen en vul vervolgens aan tot 1l met demiwater
Bewaar afgesloten, koel en donker.

Verder zoals gezegd, snel onder een CO2 deken titreren.
Stijfselindicator pas toevoegen als je al dicht bij het EP zit.

Veranderd door gravimetrus, 05 december 2013 - 16:53


#9

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 december 2013 - 08:29

Ilse,

Weet je ook waarom je pas stijfsel(zetmeel)indicator moet toevoegen wanneer je dicht bij het eindpunt zit?

#10

ilse321

    ilse321


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 december 2013 - 09:44

Ilse,

Weet je ook waarom je pas stijfsel(zetmeel)indicator moet toevoegen wanneer je dicht bij het eindpunt zit?


Is dat zo?
Dat hebben we inderdaad niet gedaan, waarom moet dat dan?

#11

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2013 - 10:18

Jood met zetmeel geeft zwart/donker blauw kleuring. Met thio titreer je het jood tot jodide.
Als je vanaf begin zetmeel toevoegd. Dat wil het jood moeilijk uit het zetmeel.
Waardoor je verbruik te hoog uitvalt.

#12

ilse321

    ilse321


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 december 2013 - 18:55

Jood met zetmeel geeft zwart/donker blauw kleuring. Met thio titreer je het jood tot jodide.
Als je vanaf begin zetmeel toevoegd. Dat wil het jood moeilijk uit het zetmeel.
Waardoor je verbruik te hoog uitvalt.


Ah, nou dan ging het hier inderdaad mis, dank u wel!
Want we hadden de Jood-oplossing gesteld en toen werd het verbruik nog hoger, maar nu weten we waar het aan ligt.

#13

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2145 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 17 december 2013 - 00:07

Even terug naar het begin:

Bij een redoxtitratie in een sinaasappel reageert het ascorbinezuur (C6H8O6).
In de chemiekast stond nog een fles 0,05 M I2-oplossing, dat wij hebben gebruikt.
In de erlenmeyer bevindt zich nu 10 mL I2-oplossing en 10 mL verdund sinaasappelsap (met het ascorbinezuur)


10 ml I2 0,05 M bevat 0,5 mmol I2 en als het 0,06 M is 0,6 mmol I2.

10 ml sinaasappelsap bevat gemiddeld zo'n 3,5 mg vit C dat is 0,02 mmol.

Dat betekent dat er onverdund al een zeer grote overmaat I2 aanwezig was en dat bij verdunning die overmaat alleen nog maar groter wordt.

Hoeveel keer heb je het sinaasappelsap verdund?

#14

ilse321

    ilse321


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2013 - 04:04

Even terug naar het begin:


10 ml I2 0,05 M bevat 0,5 mmol I2 en als het 0,06 M is 0,6 mmol I2.

10 ml sinaasappelsap bevat gemiddeld zo'n 3,5 mg vit C dat is 0,02 mmol.

Dat betekent dat er onverdund al een zeer grote overmaat I2 aanwezig was en dat bij verdunning die overmaat alleen nog maar groter wordt.

Hoeveel keer heb je het sinaasappelsap verdund?


Met een factor 10

#15

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 december 2013 - 13:07

Ofwel als je een nieuwe titratie nog zou mogen uitvoeren.

Hoeveel sinaasappelsap en met welke verdunningsfactor zou je dan het beste nog eens
titreren.

Rekening houdend met de eerdere suggesties.






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures