Smeltpuntbepaling

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 12

Smeltpuntbepaling

Vraagje:

Wordt smeltpuntbepaling gezien als een zuiverheidsbepaling?

Berichten: 772

Re: Smeltpuntbepaling

Jazeker, een smeltpuntsbepaling wordt in de organische chemie vaak toegepast als een methode om vast te stellen of er in een gesynthetiseerd product geen andere nevenverbindingen gesynthetiseerd werden. Is dit wel het geval, dan zal het verkregen smeltpunt in de smeltpuntsbepaling behoorlijk afwijken van de smelttemperatuur van het zuivere product.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Smeltpuntbepaling

Aanvullend krijg je bij een mengsel vaak een smelttraject: de temperatuur blijft dan tijdens het smelten oplopen.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Smeltpuntbepaling

Merk wel op dat het begrip bepaling in beide gevallen verschillend wordt gebruikt: Een smeltpuntsbepaling levert kwantitatieve informatie over het smeltpunt of -traject.

Uit de gevonden informatie kun je enkel kwalitatieve informatie over de zuiverheid krijgen: Als de gevonden waardes afwijken van de literatuurwaardes kun je concluderen dat de stof niet helemaal zuiver is, maar meer weet je niet.

Zuiverheid kan ook kwantitatief worden bepaald, afhankelijk van de stof met behulp van bijvoorbeeld GC, HPLC of ook via spectroscopische technieken zoals NMR. Informatie over de zuiverheid die je uit dergelijke bepalingen haalt verkrijg je dus niet via een smeltpuntsbepaling!
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer