Springen naar inhoud

Eierschaal in zuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Complexe Fred

    Complexe Fred


  • >100 berichten
  • 145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2013 - 15:02

Beste chemici,

Mijn broertje had een leuk experimentje gevonden op het internet: een eierschaal laten oplossen in azijnzuur. Hij had dus een glas vol azijnzuur en daar een ei in gelegd, en zoals verwacht kwamen er al snel belletjes op de eierschaal.

Ik dacht hier even de chemische reactie voor op te schrijven, maar bleek moeilijker dan verwacht. ;)

Ik dacht: CaCO3 + HAc -> CaAc2 + H2CO3 (zuur/base reactie)

Maar vanwaar komt dan het gas (de belletjes) vandaan?

Alvast bedankt,

Fred
Sterfelijkheid is de mogelijkheidsvoorwaarde tot een zinvol leven.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 december 2013 - 15:16

Koolzuur (H2CO3) is slecht oplosbaar in water en vormt vrijwel onmiddellijk een evenwichtsreactie H2CO3 rightleftharpoons H2O + CO2 waarbij het evenwicht ver naar rechts ligt. Nu zie je wel wat verantwoordelijk is voor de belletjes zeker?

Let ook even op in jouw vergelijking, vergeet je coëfficiënten niet! Nu heb je voor de reactie 1 atoom Ac en na de reactie plots 2.... dat kan niet.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

Complexe Fred

    Complexe Fred


  • >100 berichten
  • 145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2013 - 16:42

Juist! :) Heel hard bedankt! Dit verklaart veel. :)
Sterfelijkheid is de mogelijkheidsvoorwaarde tot een zinvol leven.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures