Seksuele opwinding onderdrukt walging

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Seksuele opwinding onderdrukt walging

Bij een wilde nacht met een geliefde blijft het doorgaans niet bij uitwisselen van wat speeksel. Over en weer komen de partners - letterlijk - in aanraking met intieme lichaamsdelen en -sappen. Toch voelen diezelfde mensen ’s morgens op zijn minst een lichte aarzeling als ze elkaars tandenborstel moeten gebruiken. Waarom?


Afbeelding


Een promovenda onderzocht verschillende factoren bij penetratie-gerelateerde disfuncties, zoals pijn bij penetratie (dyspareunie) of vaginisme, waarbij vrouwen helemaal niet in staat zijn om iets in hun vagina in te brengen.


Verrassend resultaat

Bij aanvang van het onderzoek verwachtte de wetenschapper dat vrouwen met vaginisme meer walging zouden uitdrukken bij het zien van seksuele handelingen dan vrouwen zonder klachten. Dat bleek niet het geval te zijn. ‘Bij hersenscans bleek dat vrijwel alle vrouwen bij beelden van penetratie op dezelfde manier reageerden als op beelden van walgstimuli zoals bedorven voedsel, vieze wc’s of verwondingen en verminkte lichamen. Ook de vrouwen zonder seksuele problemen.’ Het was één van de grote verrassingen van het onderzoek. ‘Seksuele opwinding is blijkbaar een enorm krachtig middel om die walging te onderdrukken. Maar zodra de opwinding voorbij is kom je weer tot ‘bezinning’.


Opdrachten

Om deze veronderstelling te testen vroeg de promovenda drie groepen vrouwen om een aantal opdrachten uit te voeren. De taken die de vrouwen kregen waren of seksueel van aard of niet direct gerelateerd aan seks en varieerden van het nemen van een slok water waarbij er een grote kakkerlak in het glas zat tot het met een vinger aanraken van een nat en gebruikt condoom. Hierbij bleek dat experimenteel uitgelokte seksuele opwinding er inderdaad voor zorgde dat proefpersonen de voorheen ervaren walgelijke stimuli minder walgelijk vonden. Daarnaast toonden ze een grotere bereidheid om de ‘walgelijke’ opdrachten uit te voeren (een slok van het water met kakkerlak nemen).

Bij vrouwen met vaginisme is dit niet het geval. Wellicht wordt bij seksuele opwinding bij deze vrouwen het gevoel van walging niet onderdrukt. ‘Vrouwen met seksuele penetratieproblemen uitten duidelijk meer walging dan seksueel gezonde vrouwen. Het is zeer goed mogelijk dat ze daardoor meer spieren onbewust of zelfs bewust aanspannen’, denkt de promovenda. ‘Maar al zijn ze zich daarvan bewust, dat betekent niet dat ze er ook wat aan kunnen doen.’


Bron, lees meer:

Rijksuniversiteit Groningen


Publicatie:

Charmaine Borg: Sex, disgust, and penetration disorders


Charmaine Borg: Sex, disgust, and penetration disorders
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Seksuele opwinding onderdrukt walging

confusie schreef: zo 08 dec 2013, 11:48
Bij aanvang van het onderzoek verwachtte de wetenschapper dat vrouwen met vaginisme meer walging zouden uitdrukken bij het zien van seksuele handelingen dan vrouwen zonder klachten.

Waarom? Vaginisme is een somatische aandoening en geen psychosociale aandoening. Vrouwen met vaginisme worden ook gewoon opgewonden van erotische beelden e.d.


Snap deze premisse al niet zo goed.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: Seksuele opwinding onderdrukt walging

ik heb dit precies al eens gelezen (maar dan echt wel al een tijdje geleden)
This is weird as hell. I approve.

Reageer