Springen naar inhoud

hoe maak ik een ijklijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

basendennis

    basendennis


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2013 - 14:35

hallo, voor ons profielwerkstuk hebben wij gekozen om bier te gaan brouwen. hardstikke leuk natuurlijk dachten wij. maar nu lopen wij tegen een probleem aan dat onze begeleider wil dat wij een ijklijn gaan gebruiken voor het meten van het alcoholpercentage alleen hebben wij geen idee hoe wij dit moeten doen.
dus onze vraag: hoe moeten wij het alcoholpercentage meten van een oplossing dmv een ijklijn.

MVG sebastiaan en dennis.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

keyzplayer

    keyzplayer


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 december 2013 - 15:48

Hoe ga je het alcoholpercentage meten? Gravimetrisch, met een gc, refractometer of op een andere manier? Dat zegt nl. iets over hoe je de ijklijn gaat maken. In alle gevallen zal je bij een verandering van het alcoholpercentage een verandering van je meetsignaal zien.

#3

Markmark8

    Markmark8


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2013 - 16:44

Je hebt een systeem waarbij je minimaal één variabele weet en maximaal één niet. Het maken van een ijklijn gaat dan als volgt: je verzamelt metingen of data waarin alle variabelen bekend zijn, Deze metingen laat je testen door het door jou bedachte / gekozen meetsysteem. De waarden die hieruit komen zullen (hoogstwaarschijnlijk) een afwijking vertonen ten opzichte van de de bekende waarden in de data die je al had. Deze afwijkingen zijn een maat voor de kwaliteit van je meetsysteem en als je de afwijkingen kent, kun je een toekomstige waarde beter beoordelen. Het wordt aangeraden om metingen / data te kiezen die in ordegrootte gelijk zijn aan jouw eigen metingen / onbekende data, omdat je op die manier de systeemkwaliteit het beste en het snelste kunt beoordelen.

Voorbeeld: je hebt een bier met onbekend alcoholpercentage, maar je weet (proef bijvoorbeeld eens! :P) dat het ongeveer tussen de 5 en de 15% moet zijn. Om dat te controleren en een ijklijn te maken, neem je bijvoorbeeld drie biersoorten waarvan je het percentage wél kent zoals witbier met 3,5%, pilsener met 5,5% en tripel met 11,5%. Van deze drie laat je het alcoholpercentage meten door het door jou gekozen systeem. Stel dat daaruit volgt: witbier 4%, pilsener 4,8% en tripel 11,8%. Daarmee kun je dus concluderen dat het door jou gekozen systeem er ongeveer 0,5% naast zit. Als je nu het alcoholpercentage bepaalt van jouw bier, dan kun je hiermee rekening houden.

Let er trouwens op dat niet iedere meetmethode / opstelling geschikt zal zijn voor zelfgemaakt "amateurbier". Mag het bier bijvoorbeeld troebel zijn voor een goede meting? Hoeveel bier ga je meten? Etc... Succes!

#4

basendennis

    basendennis


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2013 - 17:21

hartstikke bedankt voor de reacties hier gaat het zeker mee lukken, nu mijn laatste vraag welke methode stellen jullie voor om te gebruiken? het moet een methode zijn die we op school kunnen uitvoeren.

#5

NW_

    NW_


  • >250 berichten
  • 553 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 december 2013 - 20:29

Wellicht de beste methode om het alcoholpercentage te meten (zeker in alcohol) is met gaschromatografie (GC).

#6

Markmark8

    Markmark8


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2013 - 20:35

En wellicht moeten wij hier niet alles verklappen ;) Dit kun je namelijk ook onderdeel maken van je profielwerkstuk: wat is de beste methode?

#7

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8933 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 december 2013 - 22:18

In ieder geval is het er zelf over nadenken en zelf dingen opzoeken - in plaats van hopen dat iemand op een forum het voorzegt - onderdeel van het profielwerkstuk.

Dus: aan de slag. Speur het internet af, bijvoorbeeld websites over bierbrouwen, en zoek informatie over de gebruikte methodes en de wetenschap daarachter. Mocht je daar vragen over hebben, dan zitten hier vast wel mensen die daar dan antwoord op kunnen geven.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#8

gravimetrus

    gravimetrus


  • >100 berichten
  • 232 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 december 2013 - 15:36

FF zeuren:

Tegenwoordig noemen we dat calibratielijn.

IJken is voorbehouden aan het NMI (voormalige ijkwezen)

#9

Markmark8

    Markmark8


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 december 2013 - 09:02

FF verder zeuren, dat is niet helemaal waar.

"IJking is het relateren van een meetmethode aan een wettelijk erkende standaard."
"Kalibreren is het vergelijken van een systeem of apparaat met een standaard om de eigenschappen vast te stellen."

Dus je hebt gelijk: we gaan hier kalibreren (met een K!!!) en niet ijken, maar ijken is niet per definitie voorbehouden aan het NMI. Terug ontopic: zijn jullie er al wat verder mee gekomen, Bas en Dennis?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures