Springen naar inhoud

Excel - Codes achter de schermen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_rkuipers_*

  • Gast

Geplaatst op 27 december 2013 - 01:46

Beste Guru's,

In de excelfunctie Regression (Data > Data Analysis > Regression) zit een "onhandigheidje" welke ik zeer graag verhelpen zou willen hebben. Dit in verband met enorme tijdbesparing aangezien ik de functie vrijwel dagelijks gebruik.

Het onhandigheidje is iets wat we niet willen; de cellen kun je aanpassen maar de uiteindelijke waarden veranderen niet mee.

Om het voorbeeld kort te schetsen heb ik een dataset gecreeërd (omdat het waarsschijnlijk onduidelijk is, heb ik een excel-file in de bijlage geupload);

YXX^2X^3X^4X^5
0,71910811111
0,39121724816256
0,2108523927816561
0,5518974166425665536
0,200934525125625390625
0,05987763621612961679616
0,66649474934324015764801
0,507736864512409616777216
0,751366981729656143046721
0,936827101001000100001,00E+08

Doe je over deze dataset Regression, dan volgt: R square = 0,674550736721719, zo zijn er vele andere waarden als R adj square, SS, etc etc.

Daar ligt exact het probleem, er staat een getal (0,6745..) in plaats van een formulevorm.
Dit zorgt ervoor dat, mocht je een getal in je waarden willen veranderen, het regressiemodel niet mee veranderd. Erg vervelend als je 25 verschillende parameters hebt en alles dus opnieuw zou moeten doen.

Dat kan beter, formulevorm of een soort add-in met de juiste regressie-formules erbij.
Nu zit ik met de twee hoofdzaken te knoeien, de regressie-formules ken ik lang niet allemaal en ik zou geen idee hebben hoe ik deze formules in excel kan implementeren mocht ik ze allen hebben.

Op andere fora heeft men me niet kunnen helpen met dit probleem, ik hoop dat het hier wel lukt :]


Met vriendelijke groeten,
Rkuipers

Bijgevoegde Bestanden

Veranderd door Jan van de Velde, 27 december 2013 - 10:05
tabel verduidelijkt


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 december 2013 - 02:10

Is het een optie om dit eens in libreoffce calc te proberen?

Als ik je bestand daarmee open staan de waarden er als getallen, maar dat is wellicht het geval omdat excel ze zo heeft opgeslagen. In open document format zou het wel eens kunnen werken.
Victory through technology

#3

*_gast_rkuipers_*

  • Gast

Geplaatst op 27 december 2013 - 02:21

Ik wil gewoon excel blijven gebruiken en geen libreoffice. In excel staan de getallen ook als waarden zonder formule, laat dat nu net hetgeen zijn ik juist wil zien te krijgen ;)

#4

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8787 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 december 2013 - 02:51

Oh, op die manier. Als je een sheet wilt opslaan met alleen getalswaarde en alle formules wilt wissen kan dat in excel door het te exporteren als CSV bestand. Als je dat bestand vervolgens weer opent zijn alle formules, formatting en dergelijke verdwenen.
Victory through technology

#5

*_gast_rkuipers_*

  • Gast

Geplaatst op 27 december 2013 - 09:45

Beste BenM,

Als je een regressiemodel maakt in excel dan zie je vanaf het begin af aan al geen formules. Ik wil deze juist hebben om zo een vba te kunnen maken. Een andere manier mag natuurijk ook. Maar lees mijn beginpost nog maar eens goed door want je snapt mijn doelstelling nog niet helemaal geloof ik ;)

Groetjes,
Rkuipers

#6

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2446 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 december 2013 - 10:57

Met de manier waarop je nu de regressie doet moet je idd bij wijziging van de data steeds regressie opnieuw uitvoeren.

Je kan echter wel redelijk wat parameters (misschien niet allemaal die je wil, maar het is een poging waard) bekomen met de functie LINEST (of LIJNSCH in de Nederlandse vertaling). Ben je bekend met die functie? In ieder geval worden de cellen die dan worden gevuld wel steeds bijgewerkt. En hoewel de naam anders doet vermoeden kan ze ook (o.a.) polynomale regressie doen.
This is weird as hell. I approve.

#7

Xenion

    Xenion


  • >1k berichten
  • 2606 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 december 2013 - 13:50

Zoals Typhoner zegt moet je inderdaad zelf formules gebruiken ipv de regressie tool. Voor lineaire regressie heb je SLOPE en INTERSECT of (RICHTING en SNIJPUNT) om de parameters van een lineair model te schatten. Als je dan de parameters hebt kan je zelf de correlatie tussen de modelwaarden en de gemeten waarden berekenen door weer een formule te gebruiken. Excel functie heet CORREL denk ik.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures