Springen naar inhoud

Titratie glucosegehalte in energydrink



  • Log in om te kunnen reageren

#1

Witteslof01

    Witteslof01


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 december 2013 - 18:55

Voor ons scheikundepracticum moeten wij het glucosegehalte in energydrankjes bepalen. We hebben een methode eerder van anderen hier van dit forum gehaald. Dit ging op de volgende wijze:

1. De buret wordt gevuld met de bereide natriumthiosulfaat opl.
2. We maken de Red Bull koolzuurvrij door het te verwarmen naar 70 graden. Hierdoor zal al het sacharose in glucose afbreken en wordt de red bull koolzuurvrij.
3. In de erlenmeyer van 250ml wordt er 10ml van de kopersulfaat opl toegevoegd. 10ml van kaliumnatriumtartraat. En 10ml van de verdunde Red Bull
4. Verwarm erlenmyer zodat inhoud na 3 min gaat koken. 2 minuten aan de kook houden. Dan snel afkoelen tot 25 graden.
5. voeg 10 ml 0,6M kaliumjodide toe.
6. voeg 10ml 2M zwavelzuuroplossing toe.
7. Titreer met natriumthiosulfaat tot kleur van groenbruin/ naar groen wit gaat.
8. Filtreer het mensgel, daarna erlenmeyer en afgefiltreerde neerslag naspoelen met demi-water.
9. Voeg daarna aan het filtraat 10 ml van zetmeeloplossing toe.
10. meteen erna 20ml 1M kaliumthiocyanaat toevoegen
11. titreer verder tot het mengsel helemaal wit is.

Dit hebben wij uitgevoerd, maar toen kwamen we erachter dat dit vrij omslachtig was en het omslagpunt lastig te vinden was. We hebben het nu op de volgende manier gedaan en dit werkt eigenlijk veel beter:

1. energy verdunnen 50x
2. verwarmen tot 70 graden
3. NaOH toevoegen
4. joodwater toevoegen
5. zetmeel oplossing toevoegen
6. dit vervolgens titreren met natriumthiosulfaat in de buret tot de oplossing kleurloos wordt.

Alleen nu vragen wij ons af, waarom zou je het op de eerste manier doen? En wat is precies het doel van al die stoffen toevoegen?

Bvd.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeronimo

    Jeronimo


  • >250 berichten
  • 518 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 december 2013 - 13:43

[mod]Iemand die hier een handje kan toesteken?[/mod]
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

#3

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2141 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 03 januari 2014 - 17:45

Alleen nu vragen wij ons af, waarom zou je het op de eerste manier doen? En wat is precies het doel van al die stoffen toevoegen?


Hier kun je vinden waar de reagentia voor dienen:

http://nl.wikipedia....ar_Luff-Schoorl

#4

Witteslof01

    Witteslof01


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2014 - 11:12

Dankjewel! Ook enig idee waarom die Luff-Schoorl methode 'beter' zou zijn? Die tweede ging namelijk veel sneller.
En we hebben de blikjes twee dagen van tevoren geopend, zou CO2 anders invloed hebben op de reactie?

#5

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2141 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 04 januari 2014 - 23:56

Ook enig idee waarom die Luff-Schoorl methode 'beter' zou zijn? Die tweede ging namelijk veel sneller.

Omdat, om iets te noemen, I2 ook OH-groepen kan oxideren terwijl Cu2+ alleen de aldehydegroep oxideert.

En we hebben de blikjes twee dagen van tevoren geopend, zou CO2 anders invloed hebben op de reactie?

Sacharose kun je niet direct bepalen met luff-schoorl, het is geen reducerende suiker. Je kunt sacharose door het te koken met verdund sterk zuur wel hydrolyseren. Er ontstaat dan een mengsel van glucose en fructose, twee suikers die je wel kunt bepalen met luff-schoorl. Je raakt door het koken meteen het CO2 kwijt. Is dat gebeurd?

#6

Witteslof01

    Witteslof01


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 januari 2014 - 22:59

Yes, bedankt!
We hebben nu alles berekend. We hebben ook twee suikervrije energiedrankjes onderzocht en hieruit kwam ongeveer 11 g ''glucose''. Jood heeft dus blijkbaar met iets anders gereageerd.. Enig idee wat dit zou kunnen zijn geweest?

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 januari 2014 - 23:50

11 g glucose per wat? Als voor een heel blikje teruggerekend is, dan kan dat best. Energydrinks zijn ware suikerbommen. En de ouders maar klagen dat kinderen ADHD krijgen terwijl ze een uur in de wind meuren naar red bull...






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures