Superheldere jonge sterrenstelsels uit de prille jeugd van het heelal

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Superheldere jonge sterrenstelsels uit de prille jeugd van het heelal

Een onderzoeksteam heeft vier ongewoon heldere, zeer jonge sterrenstelsels gevonden en gekarakteriseerd. Het gaat om stelsels van meer dan 13 miljard jaar geleden, van slechts 500 miljoen jaar na de oerknal.


Afbeelding

Het beeld bestaat uit opnamen die in zichtbaar licht en nabij infrarood zijn gemaakt. De vier heldere sterrenstelsels zijn omcirkeld. Ze zijn rood doordat hun licht is verschoven naar langere infrarood-golflengten als gevolg van de uitdijing van het heelal. De extreem compacte en heldere sterrenstelsels plaatsen astronomen voor een raadsel omdat ze veel helderder zijn dan andere objecten die op deze afstand zijn ontdekt.


Verbazingwekkend

De astronomen waren totaal verrast door de vondst. De vier stelsels doken op in een van de twee deep field-surveys van Hubble en Spitzer.

Met behulp van de beelden die Hubble maakt, konden de sterrenkundigen de mate van stervorming en de grootte van de sterrenstelsels meten. Door met Spitzer in het infrarood te kijken, stelden ze de massa vast.


Veel stervorming

De sterrenstelsels barsten van de stervormingsactiviteit, waardoor ze zo helder zijn. Het helderste vormt waarschijnlijk 50 keer zo snel sterren als onze Melkweg nu doet. Hoewel de stelseltjes slechts een twintigste van de grootte van de Melkweg hebben, bevatten ze waarschijnlijk zo’n 1 miljard op elkaar gepakte sterren.


Bron, lees meer:

Universiteit Leiden

Hubble

FirstGalaxies


Publicatie:

P. A. Oesch, et al.: The Most Luminous z~9-10 Galaxy Candidates yet Found: The Luminosity Function, Cosmic Star-Formation Rate, and the First Mass Density Estimate at 500 Myr
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 85

Re: Superheldere jonge sterrenstelsels uit de prille jeugd van het heelal

Wat leuk, dat we nieuwe dingen blijven ontdekken in het heelal, en dat die dingen dan ook onverklaarbaar blijven, ongeacht de kennis die we hebben.
Think like a proton, and stay positive.

Reageer