[scheikunde] resonantie hybride

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 405

resonantie hybride

Ik heb een probleem met de resonantie hybride van het carbonaation. Hier worden de p-orbitalen voorgesteld. Maar je ziet dat elke O met zijn p-orbitaal overlapt met het p-orbitaal van de C. Maar als je nu bijvoorbeeld kijkt naar de meest linkse voorstelling. Dan hebben de meest rechtse O-atomen al 2e- in die p-orbitaal, hoe kunnen ze dan nog overlappen met het p-orbitaal van C aangezien je dan 3e- in die overlapping krijgt en dat kan toch niet?

Of heeft dit gewoon te maken met het feit dat het een hybride grensstructuur is en dus eigenlijk niet op zichzelf bestaat?
Bijlagen
Knipsel.PNG
Knipsel.PNG (959.42 KiB) 154 keer bekeken

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: resonantie hybride

dat zijn allemaal "orbitaal-vertalingen" van de lewisstructuren van de mogelijke resonantiekanonieken. Ze zijn een voorstelling die al een stapje beter is dan de lewis-voorstellingen gezien ze al geen onderscheid meer maken tussen enkele een dubbele C-O bindingen, maar dat alle betrokken atomen een p-orbitaal inzetten. Toch zijn ze nog steeds fout in de zin dat ze elektronen lokaliseren in de verschillende p-orbitalen: in realiteit gaat het om 4 overlappende p-orbitalen, die in totaal 5 elektronen huisvesten.
This is weird as hell. I approve.

Reageer