Springen naar inhoud

pH beredeneren



  • Log in om te kunnen reageren

#1

Jeronimo

    Jeronimo


  • >250 berichten
  • 518 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2014 - 17:45

1) Je vult twee reageerbuizen (buis 1 en 2) met melk, alvleessap en gal.
2) Je vult twee andere reageerbuizen (buis 3 en 4) met melk, alvleessap en water.
3) Aan elke buis voeg je evenveel fenolftaleÔne toe.
4) Je maakt de pH van de buizen gelijk door toevoeging van NaOH.

Overige info:
- alle hoeveelheden zijn hetzelfde.
- de pH van volle melk is 8,2.
- melkvet wordt verteerd door lipase.


Vraag: welke waarde moet de pH in de buizen hebben na toevoeging van NaOH?
A) Een waarde iets boven 8,2
B) Een waarde van 8,2
C) Een waarde iets onder 8,2

Ik heb de samenstellingen van het alvleessap en gal erbij gepakt en daaruit beredeneert dat de pH zou moeten dalen, omdat ik dacht dat het water een H opnam, waardoor het zuurder wordt. Maar het antwoord blijkt A te zijn. Kan iemand me uitleggen waarom?
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2145 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 20 januari 2014 - 18:43

Welke kleurverandering neem je waar als je aan een oplossing die fenolftaleïne bevat NaOH toevoegt?

#3

Jeronimo

    Jeronimo


  • >250 berichten
  • 518 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2014 - 19:02

Ik denk dat je een paars-rode oplossing te zien krijgt.
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

#4

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2145 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 20 januari 2014 - 19:11

Ja, de oplossing kleurt paars. En boven welke pH begint de paarsverkleuring?

Zie hiervoor bv. binas tabel 52 A zuur-base-indicatoren.

#5

Jeronimo

    Jeronimo


  • >250 berichten
  • 518 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2014 - 19:16

Boven een pH > 8,2.

Dit had ik zelf ook bedacht, maar toen ging ik dingen erbij verzinnen dat de opgeloste OH-groep zou reageren met het water of de HCl in alvleessap... maar dat is dus niet zo?
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

#6

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2145 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 20 januari 2014 - 19:27

Ja, bij pH >8,2 maar ik zou zeggen net boven de 8,2 als je toevoegt totdat je net de kleurverandering kunt zien.
De buizen hebben dan dus dezelfde pH.

De OH- ionen kunnen inderdaad reageren met stoffen uit de volle melk, maar dit terzijde.

#7

Jeronimo

    Jeronimo


  • >250 berichten
  • 518 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2014 - 19:38

maar dit terzijde.

Je hoeft er dus niet op te letten? Want daar zat m'n valkuil: ik dacht dat de OH-groep uit de natronloogoplossing dan weer zou 'verdwijnen' doordat het ergens opgenomen werd waardoor de pH zou dalen.
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

#8

Margriet

    Margriet


  • >1k berichten
  • 2145 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 20 januari 2014 - 20:04

Als je aan een mengsel NaOH toevoegt tot pH>8,2 dan is er in dat mengsel geen HCl of ander sterk zuur meer aanwezig omdat NaOH die zuren neutraliseert. Alleen kan er nog wat zeer zwak zuur aanwezig zijn.

Het is wel zo dat hoe meer zuur er aanwezig was hoe meer NaOH je nodig hebt om tot die pH te komen. Er is niet gegeven hoeveel NaOH er gebruikt is om tot die pH te komen en ook niet of voor beide buizen evenveel nodig was. Er is alleen gegeven dat er genoeg is toegevoegd om tot die pH te komen.

OH- ionen kunnen reageren met stoffen uit de volle melk maar daar is wel tijd voor nodig. Dat gebeurt niet momentaan.

Veranderd door Margriet, 20 januari 2014 - 20:06


#9

Jeronimo

    Jeronimo


  • >250 berichten
  • 518 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2014 - 20:12

Ok, bedankt voor de hulp! Weer even goed als altijd! ;)
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

#10

paac

    paac


  • >250 berichten
  • 271 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 januari 2014 - 17:56

Als het goed is kunnen de OH-ionen reagereren met de vetzuren die ontstaan door de lipolyse(weet niet hoeveel effect dit heeft dan).
Misschien heeft die met gal hier meer last van omdat de vetbolletjes kleiner zijn dan.

Grappig dat de gegeven pH voor melk 8.2 is, dit is (naar mijn weten) namelijk veelste hoog voor normale (volle) melk...

Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31







Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures