Op zoek naar wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar ADHD/ADD

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 2

Op zoek naar wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar ADHD/ADD

Hallo allemaal,

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, ik heb ooit de diagnose ADHD gekregen. Ik ben hiervoor in behandeling geweest, heb een hoop geleerd over mijzelf, persoonlijke groei doorgemaakt blabla.

Wat mij echter fascineert is de onwetendheid onder de algemene mens, zelfs hoogopgeleide mensen pretenderen te begrijpen wat er soms in mijn hoofd gebeurd, terwijl zij een volledig verkeerde conclusie hadden getrokken. Men vormt een beeld van iemand op basis van een media-verhaal waarin er sprake was van een bepaalde psychopathologie, terwijl het media-verhaal op sommige punten helemaal niet overeenstemt met het karakter van een ander persoon die dezelfde psychopathologie heeft.

Ik wil al deze media-verhalen volledig ontkrachten door een eigen boek te gaan schrijven. Het klinkt niet alleen erg ambitieus, het ís ambitieus (tja, ADHD en realistisch denken toch? haha).

In dit kader ben ik op zoek naar mensen, wetenschappers die ooit onderzoek hebben gedaan naar ADHD/ADD. Of het nou sociologen, psychologen of biologen zijn, of analisten die een bijdrage hebben geleverd aan het ontrafelen van de genetische factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van bepaalde receptoren die geassocieerd worden met ADHD/ADD, ik kom graag met jullie in contact.

Mijn doel van deze oproep is om informatie te verzamelen op dit gebied. Literatuuronderzoek valt erg tegen en het lukt mij niet om de gewenste informatie te vinden.

Overigens heb ik besloten om ditzelfde topic zowel in de sectie psychologie en sociologie als in de sectie moleculaire biologie en biochemie te plaatsen, aangezien ADHD zowel een psychologisch/sociologisch als een neurobiologisch element heeft. Als een moderator een betere plek heeft voor dit thema, dan hoor ik dit graag :-).

Berichten: 86

Re: Op zoek naar wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar ADHD/ADD

Hoi,

Als mede-add'er wil ik je graag helpen. Je zou ten eerste contact op kunnen nemen met sadd, stichting add nederland, deze zullen vast een aantal contacten hebben en aan een dergelijk project mee willen werken.

Verder zit er bij Tilburg Mentaal een psychiater, Dhr. G. Zwartjes, die zich specialiseert in onder andere ADHD problematiek.

Ook schijnt er in het Rijnstate een goede psychiater te zitten op dit gebied, zijn naam weet ik echter niet, deze zou je zelf even kunnen opzoeken.

Tot slot heeft de universiteit Tilburg een docent, Dhr. G. van Boxtel, welke een aantal onderzoeken naar ADHD en neurofeedback heeft gedaan.

Je zou kunnen proberen contact met een van hen op te nemen en te vragen of zij zouden kunnen helpen. Zo niet, kunnen ze je vast in de goede richting sturen en wat namen geven.

Verder zou ik je aanraden om wetenschappelijke publicaties te zoeken. Je zult zo vast al een hoop te weten komen, en zo niet dan heb je in ieder geval een lijst met personen die onderzoek hebben gedaan naar het onderwerp.

Succes er mee!

ps. Mocht je echt een gesprek met experts willen, zal het helpen als je al het een en ander over het onderwerp weet, zodat ze je serieus nemen. Zorg dus dat je een zekere kennis van fysiologie, neuropsychologie en behandelmethoden hebt, zodat je tijdens de gesprekken gericht kunt vragen en niet met je mond vol tanden staat. Mocht je hier nog een boekenlijst voor willen moet je het maar laten weten.

pps. weet zijn naam niet meer, maar er was op ted talk een man die onderzoek deed naar adhd met fruitvliegjes. wellicht interessant om het even op te zoeken en zijn publicaties er op na te slaan.

Berichten: 2

Re: Op zoek naar wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar ADHD/ADD

Hallo halbe,
 
Ik ben ook na een lange zoektocht gediagnosticeerd met ADHD, subtype ADD. Het begon bij mij met klachten op het gebied van concentratie zodra er veel prikkels waren om tegelijkertijd te verwerken. Vergaderingen, een seminar, voeren van een zakelijk telefoongesprek, presenteren, etc.. Hierdoor kreeg ik een gevoel van onzekerheid, waardoor ik uiteindelijk specialistische hulp ging zoeken.
 
Ik ben een behandeling gestart in een vestiging van PsyQ. Op basis van mijn klachten en symptomen is de diagnose een angststoornis en sociale fobie gediagnosticeerd. Hiervoor kreeg ik Lexapro (SSRI) aangeboden. Dit heb ik geweigerd. Ik was nogal huiverig voor SSRI's in verband met het lage percentage van verbetering van symptomen (60% hooguit), en de verschrikkelijke verhalen over bijwerkingen. Ik heb toen CBT gevolgd, maar eigenlijk hielp dit niet tegen de “brain fog” waar ik dagelijks mee rond liep.
 
In de betreffende vestiging van PsyQ was echter sprake van een verloop van personeel. Ik kreeg na enkele maanden een nieuwe psycholoog. Zij kwam, in overleg met ook weer een nieuwe psychiater, tot de diagnose stress / overspannenheid. Nna wederom een paar maanden kreeg ik weer een nieuwe psycholoog. Zij had het idee dat ADHD, subtype ADD mogelijk een onderliggende oorzaak zou kunnen zijn.
 
Omdat er mijns inziens sprake is van “interpretaties”, heb ik na het invullen van de ADHD vragenlijst een Referenced EEG laten maken. Hierbij worden je hersengolven gedurende 20 minuten opgenomen. Dit patroon wordt vervolgens vergeleken in een database met enkele duizenden patienten die ook een rEEG hebben afgelegd en die met bepaalde medicatie een hoge mate van remissie hebben behaald. Na het vergelijken van mijn patroon met soortgelijke patronen kwam naar voren dat ik gevoelig ben voor in het bijzonder dopamine heropname remmers. Ritalin (methylphendidate) en Wellbutrin (Bupropion) tonen een sensitiviteit aan met een kans op remissie van 80%. Daarnaast is er een sensitiviteit voor benzodiazepinen, met in het bijzonder Klonopin (Clonazepam). Dexedrine (dextroamphetamine) en Efexor (Venlafaxine) met daarnaast nog enkele andere medicijen zoals TCA's en neuroleptica toonden een middelmatige gevoeligheid aan. Opmerkelijk is dat ik resistent ben voor SSRI's, de anti depressiva's die veelvuldig worden voorgeschreven. Achteraf dus maar goed dat ik er niet aan begonnen ben. Dit resultaat onderbouwde de diagnose van ADD. Een rEEG onderzoek kan bij diverse instanties worden afgenomen. Google op rEEG of neurofeedback. Het werd bij mij destijds vergoed voor 60%. Totale kosten waren 600 euro.
 
Hieronder de uitslag van mijn rEEG:
Afbeelding
 
Na overgestapt te zijn naar een ADHD-specialist zijn we in overleg gestart met Ritalin, Efexor en Clonazepam. Ik heb bewust voor Efexor gekozen vanwege de vulzijdigheid. Vanaf 75 mg heeft Venlafaxine een werking op de heropname van noradrenaline en vanaf 150 tot 300 mg wordt ook de heropname van dopamine geremt. De combinatie van een upper met een downer is bijzonder vreemd, maar het werkte bij mij enorm goed. De “brain fog” klaarde op en ik had het gevoel normaal te kunnen functioneren.
 
Overigens zijn er in Amerika en diverse EU-landen meer medicijnen voor ADHD en de subtypen. Te denken aan Adderall (mix van diverse amfetamine zouten – http://en.wikipedia.org/wiki/Adderall), Vyvanse (lisdexamphetamine) en zelfs methamphetamine (Desoxyn). Verder onderscheidt men in Amerika zees subtypen voor ADHD (http://add.about.com/od/adhdthebasics/a/Interview-With-Dr-Daniel-Amen.htm)
 
Ook off-label combinaties kunnen leiden tot een hogere mate van remissie. Het is echter niet makkelijk om een psychiater te vinden die open-minded is voor dergelijke combinaties. In Amerika wordt memantine voorgeschreven om amphetamine-tolerance te reduceren en te beperken. Dit medicijn is goedgekeurd voor de behandeling van Parkinson. Bovendien heeft memantine een neurobeschermende werking. Op Google zijn veel studies en publicaties te vinden over het toepassen van memantine bij ADHD stoornissen. Overigens is methylphendidate volgens diverse studies ook neurobeschermend (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2701286/). Ritalin is blijkbaar nog lang niet zo gevaarlijk als over het algemeen gedacht wordt.
"To succeed in life, you need two things: ignorance and confidence" - Mark Twain

Reageer