Springen naar inhoud

Rekensommetje waar ik niet uit kom


  • Log in om te kunnen reageren

#1

RJansen

    RJansen


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 januari 2014 - 17:56

Ik zit met een nogal knullig probleempje. Ik wil onderstaande vergelijking oplossen maar ik kom er niet uit! Het stelt volgens mij niet zoveel voor, maar mijn wiskundige skills zijn nogal afgetakeld ben ik bang. Kan iemand mij hiermee helpen?

a - (x1 * F) = b - (x2* F)

F = .....

Bij voorbaat dank

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Flisk

    Flisk


  • >1k berichten
  • 1270 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 januari 2014 - 18:18

Zorg dat alles met F in het linker lid komt, en al de rest in het rechter lid.
Gebruik volgende rekenregels:

LaTeX
LaTeX
LaTeX

Veranderd door Flisk, 24 januari 2014 - 18:19

Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

#3

RJansen

    RJansen


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 januari 2014 - 18:33

Bedankt voor deze rekenregels Flisk, die tweede was ik dus even kwijt hoe dat ook alweer zat.

a - (x1 * F) = b - (x2* F)

1) (-x1 * F) + (x2 * F) = b + a
2) (-x1 + x2) * F = b + a
3) F = (b + a) / x3

Klopt deze uitwerking?

#4

Flisk

    Flisk


  • >1k berichten
  • 1270 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 januari 2014 - 18:49

Geef de context of de oefening eens?
Betekent die x2, 2 keer x, en x1 1 keer x?
Maar meestal schrijven ze dan 2x en x i.p.v x2 en x1.
Het zou dus kunnen dat die 1 en 2 gewoon een index voorstellen.

Daarnaast is het bijna goed, je bent ergens een minteken vergeten!
Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

#5

RJansen

    RJansen


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 januari 2014 - 18:56

Pfoe, de context, waar zal ik beginnen... :P Met deze formule wil ik bepalen hoe een een portaalconstructie (twee palen, verbonden door een dwarsbalk), krachten doorgeeft van paal 1 naar paal 2, a.g.v. belasting.

F is de kracht die door de dwarsbalk wordt overgedragen

x1 en x2 zijn gewoon 2 constanten, dus NIET keer 1 en keer 2

Ik zal zo even naar dat vergeten minteken kijken

#6

RJansen

    RJansen


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 januari 2014 - 19:11

Oke even op een andere manier geprobeerd nu komt dit er uit

a - (x1 * F) = b - (x2* F)

1) a = b - (x1 * F) + (x2 * F)
2) a - b = (- x1 * F) + (x2 * F)
3) a - b = x3 * F

F = (a - b) / x3

#7

Flisk

    Flisk


  • >1k berichten
  • 1270 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 januari 2014 - 19:56

Je hebt iets raar gedaan in je eerste stap:

1) a = b - (x1 * F) + (x2 * F)


Voorheen was het: a-(x1*F)=b-(x2*F), doe nu aan beide zijden plus (x1*F), dan krijg je:
a-(x1*F)+(x1*F)=b-(x2*F)+(x1*F) of dus a=b-(x2*F)+(x1*F)

Jij hebt die x1 en x2 omgewisseld, als je dit niet had gedaan was het juist geweest, zie je wat er fout was?
En nog belangrijker: zie je waarom het fout is?

Nog een rekenregel (die je niet direct hoeft te gebruiken, maar gewoon zodat je het weet):
LaTeX

Die rekenregels kan je het best inzien door er eens makkelijke getal voorbeeldjes aan te koppelen.
Bvb: -(8-3)=-(5)=-5
en dus (3-8)=-5

Je x3 beteknt dus gewoon x2-x1?

Veranderd door Flisk, 24 januari 2014 - 20:01

Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

#8

Momp

    Momp


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 februari 2014 - 18:27

Als ik het goed heb is dit de oplossing

a - (x1 * F) = b - (x2 * F)
a = b - (x2 * F) + (x1 * F)
a - b = - (x2 * F) + (x1 * F)
- a - b = (x2 * F) + (x1 * F)
- a - b = F * (x2 + x1)
F = (- a - b) / (x2 + x1)

#9

Safe

    Safe


  • >5k berichten
  • 9907 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 23 februari 2014 - 10:06

Als ik het goed heb is dit de oplossing

a - (x1 * F) = b - (x2 * F)
a = b - (x2 * F) + (x1 * F)
a - b = - (x2 * F) + (x1 * F)
- a - b = (x2 * F) + (x1 * F)
- a - b = F * (x2 + x1)
F = (- a - b) / (x2 + x1)


De 4e regel is fout (sommige haakjes zijn niet nodig) ...

#10

Momp

    Momp


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2014 - 13:10

Ow, ik zie het al. Zo is het goed?

a - (x1 * F) = b - (x2 * F)
a = b - (x2 * F) + (x1 * F)
a - b = - (x2 * F) + (x1 * F)
a - b = F * (-x2 + x1)
F = (a - b) / (-x2 + x1)

#11

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44886 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 februari 2014 - 13:16

klopt. :)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures