[scheikunde] Loodwit en de oude meesters - eindexamenvraag - biochemie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Loodwit en de oude meesters - eindexamenvraag - biochemie

Beste mensen,

Bij deze eindexamen had ik vooral vragen over vraag 3:

Hele eindexamen : http://slimslagen.nl/LinkClick.aspx?fileticket=59FEibgPIek%3d&tabid=3252&language=en-US

De vraag: 3 Geef een nauwkeurigere beschrijving voor de vorming van loodzeep uit loodwit, gebruik. Makend van chemische vaktermen.

Ik weet echter niet welke informatie nou precies relevant is voor het beantwoorden voor deze vraag, maar ik ben vrij zeker ervan dat de inleiding en van het tekstfragment is het vanaf regel 15 volgens mij niet meer belangrijk, wellicht wel voor inzicht.

Het antwoord: Een voorbeeld van een juist antwoord is:

Door hydrolyse van triglyceriden uit de lijnolie ontstaan (moleculen van) vetzuren. Met hydroxide(-ionen) en/of carbonaat(ionen) uit het loodwit worden (de moleculen van) deze vetzuren omgezet tot zuurrest(ion)en. Deze reageren met loodionen uit het loodwit tot loodzeep.

Alle antwoorden: http://slimslagen.nl/LinkClick.aspx?fileticket=q1V%2fBbqNF7U%3d&tabid=3252&language=en-US

Nu mijn vragen:

Ik kon nergens in mijn binas de structuurformule van loodwit kunnen vinden had ik dit moeten afleiden uit de tekst? Had ik daarvoor dan de reactie van ethaanzuur en lood moeten hebben begrepen? Indien van wel, hoe gaat deze reactie dan? Ik snap ook niet hoe de vetzuren door loodwit worden omgezet tot zuurrestionen en hoe deze dan weer reageren met de loodionen.

Sorry voor de lange vraag, het wordt wel erg gewaardeerd.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: Loodwit en de oude meesters - eindexamenvraag - biochemie

"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Loodwit en de oude meesters - eindexamenvraag - biochemie

Je vraag is logisch. De samensteller van deze vragen gebruikt altijd oude examenvragen en past ze dan aan. Dat gaat niet altijd goed. Zo heeft hij in deze als voorwaarde gesteld dat je de formule van loodwit weet. Echter, in het echte examen staat "iets" meer info, maar worden ook meerdere domeinen getoetst.

http://examenbundel.nl/binaries/content/documents/standaardsites/examenbundel/archief/oefenen/oefenexamens-2007/2007-oefenexamens-vwo-scheikunde/2007-oefenexamens-vwo-scheikunde/hobosa%3Aresourcegroup/hobosa%3Aresourcegroupitem/hobosa%3Afile/CE_VWO_SK12_I_2007.pdf?download=true

Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Reageer